pühapäev, 27. detsember 2015

Võisaiatort

Alustaksin hoopis sellest, et minule tõi Jõuluvana tutika fotokaamera. Ehk siis asi, mida ma alates oma blogi loomisest vast kõige enam vajanud olen. Olen äärmiselt õnnelik, mida pole vist vaja mainidagi. :) Seega - täna sisestan pidulikult viimase postituse, mis tehtud minu armsaks saanud seebikarbi fotokaga. See iseenesest on olnud omas klassis täitsa tasemel fotokas, tegemist on Canon PowerShot aparaadiga, mida pean veits paremaks täitsa prostast seebikast. Aga nüüd mul on Canon EOS1200D. Olen pildistamises 100% algaja, seega on mul selle kaameraga õppimis- ja katsetamisruumi veel pikalt. Küll koidab ka see päev, kui tunnen, et oleks veel "ägedamat" vaja. Aga praegu olen küll ülimalt rahul. Ei oska kuskilt õieti alustadagi... Nii et kui kellelgi on häid soovitusi mingite veebipõhiste fotokoolituste või -õpetuste osas, siis oleksin viidete eest väga tänulik. :)

Nüüd siis aga üks väga patuse ja dekadentliku sisuga postitus. Äsjamöödunud Jõulude ajal tegin magusroaks martsipanitäidisega pidusaia. See lausa nõretab võist ja nõuab kõva närvi ning rahulikku käegalöövat suhtumist, et see veel peale kõiki neid jõulusööke endale sisse ampsata. Retsept on pärit minu kalli kadunud vene rahvusest vanaema arsenalist ja eks ta selletõttu ongi väga stiilipuhas. :) Mina igatahes arvan, et elu ei ole mõeldud põdemiseks ja sellised naudingud on vahel äraütlemata vajalikud! Pean tunnistama, et mitte alati ei ole ma sedalaadi mõtteviisi viljelenud, kuid õnneks  viimasel ajal siiski üha enam! Eks tarkus tule ikka vanusega... ;)

Võisaiatort valmis osaliselt ka ämm Age instrueerimisel, kes on pärmitaigna-proff.

See kringel ei ole õhuline ega kerge, vaid pigem võine ning tihke. Kuid taevalik ja kreemine on ta küll.


Võisaiatort mandlikreemitäidisega


1 suur ümmargune pizzavorm või nelinurkne ahjuplaaditäis


Taigen

50 g pärmi
150 g võid
2 ja 1/2 dl piima või koort (kui juba, siis juba - seega mina kasutasin ikka viimast)
2 muna
1/2 dl tuhksuhkrut, väga peent suhkrut või heledat siirupit
1/2 tl soola
ca 8 dl nisujahu (pärmitaignaga sina peal olevad küpsetajad võivad panna tunde järgi)

Mandlikreem

200 g martsipani
4-5 spl vett

Võikreem

150 g toasooja võid
1 ja 1/2 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut (väga hea valik on dr Oetkeri vaniljesuhkur, kus on ohtralt ehtsat vaniljet)

Määrimiseks

1 muna


Murenda pärm taignakaussi. Sulata või, lisa piim ja soojenda käesoojaks. Kalla vedelik pärmile ja sega, kuni kõik on lahustunud.

Lisa lahtiklopitud munad, suhkur või siirup ja sool. Lisa osakaupa jahu, vahepeal sõtku ja sega. Kui jahu on küllaldaselt, ehk siis kui taigen lööb nii kausi kui ka sõrmede küljest lahti, siis lase taignal rätiku all soojas kohas vähemalt pool tundi kerkida - tulemuseks peaks olema vähemalt kahekordne taignakogus.

MANDLIKREEM: Riivi martsipan ja sega sellesse lusikahaaval vesi, kuni mass muutub ühtlaseks kreemiks.

VÕIKREEM: Sega kokku või, suhkur ja vaniljesuhkur

Kummuta kerkinud taigen jahuga ülepuistatud lauale. Puista ka taignale veidi jahu, sõtku veel korra läbi ja jaga kaheks võrdseks osaks.

Üks taignaosa rulli vastavalt oma küpsetusvormi kujule kas nelinurkseks või ümaraks (plaat peab olema pigem sügav). Aseta rullitud taignaplaat küpsetuspaberiga kaetud vormi ja määri ühtlaselt kokku martsipanimassiga.

Rulli teine taignatükk sama paksuks, aga ristkülikukujuliseks plaadiks. Kata see võikreemiga. Keera taigen rulli ja lõika 30 ühesuuruseks viiluks.

Aseta rullid üksteise kõrvale taignaplaadile. Alusta keskelt. Kui päris kogu taigna katmiseks ei jätku, siis saad äärest taigna äärt veidi üles sättida, et ei jääks otseselt tühja ruumi näha. Servi peakski tegelikult veidi niikuinii kergitama, et kreem välja ei valguks. Säti ahi 225 kraadi juurde ja lase küpsetusvalmis kringlil kerkida veel 20-30 min.

Määri kringel lahtiklopitud munaga ja küpseta ahju keskosas alt ning ülevalt küpsetamise režiimil 15 min või kuni pind on tõmmanud kuldpruuniks.

Retseptis seda küll ei olnud, kuid mina jätsin kringli tegelikult pärast ahju kinni keeramist paotatud uksega sinna mõneks ajaks veel seisma ning end koguma.






3 kommentaari:

Ebe Kents ütles ...

Mis tähendab täpsemalt 2 ja 1/2 dl piima? 1/2 saan aru, aga mis kogus on 2?
Tavaliselt panen 50 g pärmile 1 l piima. :D
Tundub huvitav, seega tahaks järgi proovida. :)

Helena-Laura Lesment ütles ...

See tähendab täpsemalt kaks ja pool dl! :D Tõsi, suhteliselt väike kogus, sai jääb ka üsna tihke, aga see pole ebameeldiv vaid ta peabki olema selline rammus ja tugev. ;)

Ebe Kents ütles ...

Selge. Tänan täpsustuse eest! :) Katsetan järgi. :)