kolmapäev, 30. detsember 2015

Idamaine kanakaste

Mina otsustasin seekord, et idamaiseid maitseid tahaks tunda küll, aga karrit kasutada ei taha. Karri maitse kipub tihtipeale teisi maitseaineid varjutama, seega jätsin ta välja ja panustasin teistele vürtsidele. Paksendajana on suurepärane nipp kasutada kookosjahu, hästi toimib ka mandlijahu. Sellisel kujul on toit gluteenivaba - juhul kui jätta riis üldse ära ning panustades ainult kastmele või asendada riis meelepäraste köögiviljadega. Siis sobib roog ka paleotoitumisega. Laktoosi ei sisalda ta niikuinii.

Kuid minule väga meeldib orientaalsete maitsete saatjana Basmati riis :), seega ikkagi kasutasin seda selle toidu lisandina. Seda enam, et hetkel ei tee ma gluteenivabadusest veel erilist numbrit... Eks näe, mis elu toob ja kuidas tunne on tulevikus. See toit on kui vana-kooli jahukaste, kuid kasutatud on peenemaid komponente, ehk siis nisujahu ja piim/koor on asendatud. :)


Idamaine kanakaste


4 portsjonit


2 kanafileed
1 purk (400 ml) kookospiima
praadimiseks kookosõli
1 sibul
1 suur küüslauguküüs
2 spl kookosjahu või mandlijahu
1 spl Gourmet Garden'i basiilikupastat (sobib asendamaks ehedat Tai basiilikut)
3 spl tnaturaalset tomatiketšupit või kastet (tükkideta)
näpuotsaga kardemoni
näpuotsaga kaneeli
näpuotsaga ingverit
näpuotsaga chillipulbrit
näpuotsaga suhkrut
1-2 kotikest Basmati riisi

Tükelda kanafileed. Kuumuta pannil kookosõli ning prae kanatükid selles kiirelt läbi. Maitsesta kõigi kuivade maitseainetega ja lisa juurde võimalikult väikesteks kuubikuteks tükeldatud sibul ja küüslauk. Prae koos läbi ning lisa ka basiilik. Lisa pannile kookosjahu, vähenda kuumust ja sega nii, et kõik kanatükid saaksid sellega kaetud. Lisa vähehaaval kookospiim ja jäta kaane alla tasasel tulel podisema. Samal ajal keeda riis. Serveeri koos.

pühapäev, 27. detsember 2015

Võisaiatort

Alustaksin hoopis sellest, et minule tõi Jõuluvana tutika fotokaamera. Ehk siis asi, mida ma alates oma blogi loomisest vast kõige enam vajanud olen. Olen äärmiselt õnnelik, mida pole vist vaja mainidagi. :) Seega - täna sisestan pidulikult viimase postituse, mis tehtud minu armsaks saanud seebikarbi fotokaga. See iseenesest on olnud omas klassis täitsa tasemel fotokas, tegemist on Canon PowerShot aparaadiga, mida pean veits paremaks täitsa prostast seebikast. Aga nüüd mul on Canon EOS1200D. Olen pildistamises 100% algaja, seega on mul selle kaameraga õppimis- ja katsetamisruumi veel pikalt. Küll koidab ka see päev, kui tunnen, et oleks veel "ägedamat" vaja. Aga praegu olen küll ülimalt rahul. Ei oska kuskilt õieti alustadagi... Nii et kui kellelgi on häid soovitusi mingite veebipõhiste fotokoolituste või -õpetuste osas, siis oleksin viidete eest väga tänulik. :)

Nüüd siis aga üks väga patuse ja dekadentliku sisuga postitus. Äsjamöödunud Jõulude ajal tegin magusroaks martsipanitäidisega pidusaia. See lausa nõretab võist ja nõuab kõva närvi ning rahulikku käegalöövat suhtumist, et see veel peale kõiki neid jõulusööke endale sisse ampsata. Retsept on pärit minu kalli kadunud vene rahvusest vanaema arsenalist ja eks ta selletõttu ongi väga stiilipuhas. :) Mina igatahes arvan, et elu ei ole mõeldud põdemiseks ja sellised naudingud on vahel äraütlemata vajalikud! Pean tunnistama, et mitte alati ei ole ma sedalaadi mõtteviisi viljelenud, kuid õnneks  viimasel ajal siiski üha enam! Eks tarkus tule ikka vanusega... ;)

Võisaiatort valmis osaliselt ka ämm Age instrueerimisel, kes on pärmitaigna-proff.

See kringel ei ole õhuline ega kerge, vaid pigem võine ning tihke. Kuid taevalik ja kreemine on ta küll.


Võisaiatort mandlikreemitäidisega


1 suur ümmargune pizzavorm või nelinurkne ahjuplaaditäis


Taigen

50 g pärmi
150 g võid
2 ja 1/2 dl piima või koort (kui juba, siis juba - seega mina kasutasin ikka viimast)
2 muna
1/2 dl tuhksuhkrut, väga peent suhkrut või heledat siirupit
1/2 tl soola
ca 8 dl nisujahu (pärmitaignaga sina peal olevad küpsetajad võivad panna tunde järgi)

Mandlikreem

200 g martsipani
4-5 spl vett

Võikreem

150 g toasooja võid
1 ja 1/2 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut (väga hea valik on dr Oetkeri vaniljesuhkur, kus on ohtralt ehtsat vaniljet)

Määrimiseks

1 muna


Murenda pärm taignakaussi. Sulata või, lisa piim ja soojenda käesoojaks. Kalla vedelik pärmile ja sega, kuni kõik on lahustunud.

Lisa lahtiklopitud munad, suhkur või siirup ja sool. Lisa osakaupa jahu, vahepeal sõtku ja sega. Kui jahu on küllaldaselt, ehk siis kui taigen lööb nii kausi kui ka sõrmede küljest lahti, siis lase taignal rätiku all soojas kohas vähemalt pool tundi kerkida - tulemuseks peaks olema vähemalt kahekordne taignakogus.

MANDLIKREEM: Riivi martsipan ja sega sellesse lusikahaaval vesi, kuni mass muutub ühtlaseks kreemiks.

VÕIKREEM: Sega kokku või, suhkur ja vaniljesuhkur

Kummuta kerkinud taigen jahuga ülepuistatud lauale. Puista ka taignale veidi jahu, sõtku veel korra läbi ja jaga kaheks võrdseks osaks.

Üks taignaosa rulli vastavalt oma küpsetusvormi kujule kas nelinurkseks või ümaraks (plaat peab olema pigem sügav). Aseta rullitud taignaplaat küpsetuspaberiga kaetud vormi ja määri ühtlaselt kokku martsipanimassiga.

Rulli teine taignatükk sama paksuks, aga ristkülikukujuliseks plaadiks. Kata see võikreemiga. Keera taigen rulli ja lõika 30 ühesuuruseks viiluks.

Aseta rullid üksteise kõrvale taignaplaadile. Alusta keskelt. Kui päris kogu taigna katmiseks ei jätku, siis saad äärest taigna äärt veidi üles sättida, et ei jääks otseselt tühja ruumi näha. Servi peakski tegelikult veidi niikuinii kergitama, et kreem välja ei valguks. Säti ahi 225 kraadi juurde ja lase küpsetusvalmis kringlil kerkida veel 20-30 min.

Määri kringel lahtiklopitud munaga ja küpseta ahju keskosas alt ning ülevalt küpsetamise režiimil 15 min või kuni pind on tõmmanud kuldpruuniks.

Retseptis seda küll ei olnud, kuid mina jätsin kringli tegelikult pärast ahju kinni keeramist paotatud uksega sinna mõneks ajaks veel seisma ning end koguma.






reede, 18. detsember 2015

Forell Cheddar-juustu ja maisiga

See on üks ideaalne pika tööpäeva lõpetuse toit. Klaas valget veini, 20 min valmistusaega ja toitev ning tervislik roog väljubki ahjust.


Ahjuforell maisi ja juustuga


1 filee (4 portsjonit)


1 õhem forellifilee
150 g nõrutatud konservmaisi
1 suur küüslauguküüs
basiilikupastat või värsket hakitud basiilikut
Valio Cheddar juustu viile (minul kulus 7)
soola, veidi pipart

Säti ahi 200 kraadi juurde. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga, aseta kala sellele nahk allapoole ja raputa sellele veidi soola ja pipart. Siis purusta lapiku noaga vastu lõikelauda küüslauk ning haki see maksimaalselt peeneks. Eelneva lapikuks vajutamisega saavutad intensiivsema maitseplahvatuse. Hõõru küüslauk koos basiilikupasta või hakitud basiilikuga kalale. Siis tõsta peale ka korralikult nõrautatud mais ja jaota see ühtlaselt. Kõige lõpuks kata juustuviiludega. Küpseta korralikult eelsoojendatud ahjus vähemalt 15 min (küpsetusaeg oleneb veidi kala paksusest).


pühapäev, 13. detsember 2015

Klassikaline zebra kook


Nagu minuga ikka aeg-ajalt juhtub, tuli mulle ka eile peale tuhin teha klassikat. Seekordseks valituks sai vana hea ja ilus zebra kook. Lihtne, vähe komponente ja külma piima või kohvi sisse kastetuna vägagi comforting. :) Mulle üldse meeldib igasuguseid keeksilaadseid kooke ja ka küpsiseid muudkui kuhugi sisse kasta enne suhu panemist. Aga see selleks. Kooki tehes kiikasin ka Mari-Liis Iloveri  poolt kirjapandud retsepti: http://www.siitnurgastjasealtnurgast.ee/2013/03/vana-hea-sebrakook.html, aga vähendasin suhkrukogust, veidi suurendasin hapukoorekogust, asendasin sooda küpsetuspulbriga ja jätsin ära katteglasuuri. Samuti moodustasin rohkem ja tihedamaid triipe. Lisasin kaunistuseks vaarikaid.


Zebra kook


20-cm vorm



2 muna
1 dl suhkrut
2 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
220 g hapukoort
2 tl naturaalset kakaopulbrit

Säti ahi 200 kraadi juurde kuumenema. Vahusta munad suhkruga pehmeks kohevaks vahuks. Sega hoolikalt jahu küpsetuspulbriga ja sõelu see munajahusse. Sega ettevaatlikult ühtlaseks, püüdes mitte vahtu väga lõhkuda. Samuti sega sisse ka hapukoor. Jaga tainas kaheks võrdseks osaks ja ühele osale sega hulka ka kakaopulber.

Vooderda lahtikäiva vormi põhi küpsetuspaberiga, kinnitades see servadega. Servad võita või õlita. Hakka eri värvi taignaid vaheldumisi suurte supilusikate haaval vormi keskele valama. Vala esimeseks näiteks hele tainas, ning siis hakka selle keskele ettevaatlikult uuelt lusikalt tumedat niristama. Hele selle tulemusena valgub põhjale rohkem laiali. Niimoodi aina jätka ja tekivadki zebra triibud. Väga hea ülevaate, kuidas seda teha leiab ka siit: http://kitchenmag.ru/posts/5401-20-sposobov-kak-prevratit-vypechku-v-shedevr. Ka neile, kes vene keelt ei oska, sest pildimaterjal on põhjalik. Kerige esimesest pildist allapoole ja kohe tulebki juba juttu zebra koogist.




kolmapäev, 2. detsember 2015

Indiapärane pizza


Pizza ei pea tingimata olema itaaliapärane. Sellele saab ju mõelda igasuguseid huvitavaid katteid välja. Mina tegin seekord lihavaba ilusa oranžikas-kollase idamaise katte. Juurde pakkusin nagu seda tihti minu puhul ette tuleb, kreekajogurtit ning üllatusliku uue maitsena ka Kuusevõrsesinepit (pildi leiab postituse alt), mille mulle kinkis minu ema, kes omakorda nuhkis selle välja kuskilt öko- või talupoest. Kreeka jogurt aga sobib minu meelest tõesti väga paljude soolaste toitude lisandiks. Ning eriti hästi tasakaalustab just idamaiseid vürtsikaid maitseid.

Karrikastme võib loomulikult ka ise kokku keeta, aga antud roog sobib just tänapäevasele kiirustavale perenaisele, sest kaste on võetud purgist. Kuna ka mina käin nüüd taas täiskohaga tööl, siis oli see variant vähemasti tol õhtul ainuõige. Purgitooteid on saadaval kõiksugu täitsa häid ning mina kasutasin sel õhtul Salvesti India Karrikastet, 420 g. Siis võid taina kerkimise ajal jätkata oma multi-tasking toimetustega ning ei pea hakkama kastet keetma. :) Kaste sisaldab muuhulgas ka mahlakaid ananassitükke.


Idamaine pizza


Põhi


5 dl nisujahu või 2,5 dl peent nisujahu ja 2,5 dl täisteranisujahu (mina kasutasin nimelt seda pooleks varianti
1 spl oliiviõli
1 tl soola
25 g pärmi
2 dl vett

Kate


3 porgandit
1 sibul
kuni 420 g Salvesti India karrikastet
kuni 300 g riivjuustu

Sega pudendatud pärm käesooja veega ühtlaseks, lisa õli, sool ja jahu. Sõtku veidi aega, aga üle pole vaja sõtkuda. Kui tainas hakkab näitama esimesi kausi küljest lahti löömise märke, siis sellest piisab. Pane taignakauss sooja kohta rätiku alla 40 min kerkima. Võid panna näiteks põrandaküttega põrandale või sooja radiaatori äärde, vaata ainult et tuul peale ei puhuks.

Niikaua puhasta ja riivi jämeda riiviga porgand, puhasta ja tükelda sibul. Hauta need pannil pehmemaks ja siis sega kastmega. Siis võid minna rahulikult oma toimetusi tegema, kuni tainas kerkib. :) Vahepeal säti ka ahi 250 kraadi juurde.

Kui tainas on kerkinud, siis rulli see küpsetuspaberil võimalikult õhukeseks ning ümaraks. Et tuleks ilus ühtlane kuju, lõika liigsed ääred ümaralt terava noaga või lausa pitsanoaga ära. Laota põhjale ühtlaselt köögiviljasegu ja kõige peale riivjuust. Küpseta 10 min ahju keskmisel siinil. Serveeri kreeka jogurti ja meelepärase pestoga.