pühapäev, 3. jaanuar 2016

Granola / isetehtud müsli


Lõpuks ometi on jõuluilmad kohale jõudnud. Pisukese hilinemisega, nagu meie kliima ilmataadil ikka tavaks kipub olema. Aga nüüd lõpuks on talvine imedemaa väljas valitsemas ja kuum ahi ning magusad lõhnapilved on hubase kodu kohustuslik osa. :)

Müsli ise tegemisel on minu meelest täpselt samamoodi võimalusi ja mänguruumi lõputult, nagu ka näiteks koduse leivateo puhul. Valida ja kombineerida saab kõikvõimalikke erinevaid helbeid, seemneid, pähkleid, kuivatatud puuvilju ja marju, isegi erinevaid õlisid ja magustajaid (siirupid, meed).

Näiteks nii...

Müsli


1 suur liitrine klaaspurk


3 dl kaerahelbeid (kiir- või tavalisi)
1 dl erinevate pähklite segu (nt parapähklid, india pähklid, mandlid)
2 dl võimalikult erinevate seemnete ja terade segu (nt päevalilleseemned, linaseemned, tatraterad, kõrvitsaseemned, seesamiseemned)
4 spl meelepärast õli (mina kasutasin kookosõli)
u. 1,5 dl vahtrasiirupit 
soovi korral 1 tl kaneeli
1 dl kuivatatud puuviljatükke või marju (nt vaarikad, kirsid)

Keera ahi 175 kraadi juurde soojenema. Kata lame ahjuplaat õliga. Vala sinna peale kuivad koostisained (välja arvatud puuviljad, marjad) ja sega korralikult kõik omavahel läbi. Siis vala peene nirena üle plaaditäie ka vahtrasiirup ja sega uuesti läbi. Küpseta kahepoolse küpsetuse režiimiga 14 min. Nüüd sega hulka ka kuivatatud puuviljad ja/või marjad. 

Jahuta täielikult, enne kui hoiustad purgis. Kui teed seda soojana, siis võib müsli oma krõbeduse kaotada. Ning muide - kui püüad ka puuviljad muu kraamiga koos küpsetada, siis võivad need ära kõrbeda. Tean, et mõnes müslitegemise õpetuses soovitatakse kõik koos küpsetada, aga minul läksid nad nimelt kõrbema. Võib-olla oleneb ka puuviljadest.

Minu lemmikversioon müsli serveerimiseks on kreeka jogurt. Hea idee on näiteks ka kreemine kookospiim. Värsked marjad või naturaalne kodune moos on lisamiseks loomulikult ka alati sobilikud.




Kommentaare ei ole: