laupäev, 23. jaanuar 2016

Nisujahuta ja võita krõbedik

Krõbedik (ingl. k. crumble) on harilikult vormis küpsetatav dessert, millel põhja kui sellist ei pruugi ollagi - selle asemel on puuviljad, moos vms vedelam. Peal aga krõbe puru. Ja siis kui seda tõsta, tekib mõnusalt pudisev pehme ja krõbeda tekstuuri kooslus, mis taldrikule maandudes näeb välja üsna kaootiline, kuid ääretult kutsuv. :)


Traditsiooniliselt peaks sellist magusrooga tegema nisujahust ja külmast võist, aga mina rikkusin neid reegleid, nagu tänapäeval moes on :), ja kasutasin hoopis teisi komponente - erinevaid helbeid, kookosjahu ja -õli ning mandlilaaste. Selle blogi külastajad on ilmselt juba aimu saanud, et olen extra virgin kookosõlisse armunud (mitte et ma võid ei armastaks - armastan meeletult - aga nad mõlemad on olenevalt toidust omal kohal!).


Tervislik krõbedik


4 tubli portsjonit


Vähemalt 2 dl meelepärast kodust moosi või erinevate mooside segu (suurepärane võimalus kasutada ära purkide põhju! :))
1 dl kookosõli
1 dl kaerahelbeid
1 dl rukkihelbeid
1 dl mandlilaaste
1 dl kookosjahu
1 spl palmisuhkrut, indiaanisuhkrut, muscovado või toor-roosuhkrut

Keera ahi 175 kraadi juurde. Õlita sobiva suurusega ahjuvorm, ja vala selle põhjale ühtlaselt moos või moosisegu. Sega kokku kõik kuivained ning vedel kookosõli. Kui õli on Sul seisnud külmikus, siis sulata seda eelnevalt. Laota puru moosile ja pista 25 minutiks ahju. Nii lihtne ta ongi! Serveerides on krõbediku komponendid säilitanud oma kihilisuse, aga samas on nad mõnusalt kokku sulanud - moos on paksenenud ja puru on krõbe, kuid traditsioonilisest veidi liivasema ja ühtlasema konsistentsiga. Kõvad võitükid loovad natuke teistsuguse tulemuse kui vedel õli.

Serveeri veel ekstra portsjoni meelepärase kodumoosiga ja/või mõne taimse piimaga/piimakohviga, et hoida see toit vahelduseks ka täiesti laktoosivaba!




Kommentaare ei ole: