neljapäev, 14. jaanuar 2016

Pehme ja ahvatlev kookosesai


Nisujahust sai ei olevat tervislik või mis? :) Aga oi kui hea vahel, eriti värskena! Ja kui näiteks teha seda nii, et kasutada ka extra virgin kookosõli ning kookospiima ja jahu valida küll nisupüül, aga näiteks ökotoodete seast? No äkki siis ei ole nii hull ka... Nauding ja emotsioon on ju ometi tervisele kasulik. Soovitan seda ülipehmet ning isuäratavat saia nautida mõne toormoosiga, minul näiteks oli selleks hapukas ja mõrkjas pohlamoos. Roheline tee kõrvale ja - miks ta siis tervislik ei ole... Retsept minu kadunud vanaemakese varamust. Ja kostitasin ma sell saiaga muide oma teist kallist vanaema, kes on täies elujõus ja vaatamata soliidsele eale vägagi heas vormis ja võib endale moosisaia lubada küll. ;)

Kookossai


2 pätsi


50 g kookosõli
2 dl kookospiima
25 g pärmi
1/2 dl suhkrut
1/2 tl soola
natuke üle 6 dl nisujahu (soovitatavalt öko!)

MÄÄRIMISEKS
1/2 muna

KAUNISTUSEKS
2 spl kookoshelbeid
.
Kuumuta õli ja kookospiima (kookospiim võib olla ka tükiline - sega ühtlaseks) ning jahuta käesoojaks. Murenda pärm taignakaussi. Kalla vedelik kaussi ja sega kuni pärm on lahustunud. Lisa suhkur, sool ja nisujahu. Sõtku taigen ühtlaseks. Kergita taignat soojas tuuletõmbuse eest varjatud kohas umbes pool tundi kuni 40 minutit.

Kummuta taigen jahuga kaetud lauale ja sõtku elastseks. Jaota taigen kaheks ja vormi kaks pätsi. Pane pätsid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kergita rätiku all veel pool tundi. Sea ahjutemperatuur 225 kraadi.

Määri pätsid pealt lahtiklopitud munaga ja riputa peale kookoshelbeid. Küpseta ahju alumises osas umbes 15-20 minutit, olenevalt Sinu ahju käredusest. Lase restil rätiku all jahtuda.


2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Miks on 2 korda kookosõli 50 g ja 2 dl???

Helena-Laura ütles ...

Viga juba parandatud - 2 dl on ikka kookospiima hoopis!