reede, 1. jaanuar 2016

Siilikese küpsised

HEAD UUT AASTAT MU KALLID BLOGIKÜLASTAJAD! Tänan Teid, et olete selle lühikese maa alates oktoobri algusest jõudnud minuga koos käia. :) Tänan ka Teid, kes Te võib-olla täna alles esimest korda siia sattusite ja loodan, et jätkate minu blogisse aeg-ajalt pilgu heitmist ka edaspidi.

Tänan ka kõiki teisi kokandusblogi pidajaid, kellest paljude loomingut ma väga imetlen ning innuga silma peal hoian, püüdes ikka üht-teist kõrva taha panna! Oi, õppida on palju, aga see on mulle vaid puhas rõõm.

Ilusat alanud aastat! Toogu see ohtralt mõnusaid koosviibimisi kaunite lookas laudadega! :)


Laste sünnipäevadel või muudel üritustel - miks mitte pakkuda selliseid toredaid siilikesi? Küpsise taigna retsepti võtsin oma vanaema varamust, aga siilikeste idee sain vene köögiportaalist: http://kitchenmag.ru/posts/5401-20-sposobov-kak-prevratit-vypechku-v-shedevr. Seal on veel hulgaliselt muid ägedaid küpsetiste disainimise ideid (jänkukesi proovisin ükspäev ka teha, aga ei pidanud pildistamise vääriliseks, sest valisin nende tegemiseks vale taigna). Need siilid aga sobisid võiküpsiste taigna baasil tegemiseks väga hästi. Natuke oleks võinud veel osavamalt silma ja nina peale joonistada, hetkel need siiski veits lopergused... Aga pole midagi, ehk just tänu sellele iga siil ongi omaenda  kordumatut nägu, nagu me kõik siin  ilmas! :)

Võid valida enda lemmik-küpsiseretsepti või teha nagu mina, sidrunimaitselised võiküpsised...


Sidrunimaitselised siilikesed


Umbes 28 tk


4 dl nisujahu
1/2 dl suhkrut
1 sidruni riivitud koor 
200 g taluvõid
1 munakollane

Määrimiseks
1-2 munavalget

Kaunistuseks
kuni 150 g piimašokolaadi
u. 100 g peenelt hakitud maapähkleid (kas ise hakkida või müüakse ka poes hakituna ja pakendatult)

Võta või natukeseks toatemperatuurile pehmenema. Sega jahu suhkru ja sidrunikoorega. NB! Pese sidrun väga korralikult kuuma veega ja švammiga! Pestitsiidide ja muu jama jäägid kipuvad just koorte sisse kogunema. Parim oleks muidugi ökosidrun. Aga see selleks...

Haki väikesteks kuubikuteks või ja näpi / pigista / sõtku see jahuseguga ruttu läbi. Lõpuks lisa ka munakollane ja sega käte abil kiiresti ühtlaseks. Moodusta taignast pallike ja pane taigen vähemalt 30 minutiks külmkappi.

Lülita ahi 200 kraadi juurde kuumenema. Kui tainas on seisnud, hakka sellest siilikesi vormima. Vormi kätega väikesed ovaalsed kujud ning pigista ovaali üks ots kitsamaks - sellest tuleb nina. Vajuta ka ovaalid pealt veidi lapikumaks, et nad ei tuleks liiga paksud ja küpseks ikka läbi. Siilid aseta küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Määri munavalgega ja küpseta kuni 15 min.

Lase restil täielikult jahtuda. Sulata veevannil šokolaad ja pane kaussi valmis pähklipuru. Kasta kõigi küpsiste ümaramad osad (siili selja ja tagumiku osa) sulašokolaadi ja siis omakorda pähklipurusse. Aseta tagasi plaadile küpsetuspaberile. Kui see protseduur on tehtud, siis joonista igale siilikesele mõne terava esemega (nt sukavarras) ka silmad ja nina, nagu pildil on näha. Mina kasutasin noaotsa, kuid sain aru, et see polnud parim vahend - mõned silmad tulid veidi hiinlaslikud. :)

Jäta tarduma ja säilita külmkapis.


Kommentaare ei ole: