reede, 8. jaanuar 2016

Vaarika - valge šokolaadi toorjuustukook


Kiidusõnu on see kook saanud õnneks oluliselt rohkem kui kriitikat ja ma usun, et huvilisi ja järgi teha soovijaid ehk ka jätkub. Kook võistles saates "Milline maitse" ja sellest alates olen pidanud seda nii mõnelegi soovijale küpsetama. Nüüd aga saab seda igaüks ise teha. :) Alates saatest olen retsepti veidi veel täiustanud, vastavalt saadud tagasisidele ja ka enda sisetundele.

Marjade valikus ei pea kinni jääma vaarikatesse - võib läheneda loovalt ja vastavalt saadavusele ning hooajale. Tean, et nimelt vaarikad ja valge šokolaad on "marriage made in heaven", aga olen seda kooki teinud ka nii maasikate kui mustikatega ja tulemus viib ikkagi keele alla. Olen ka teinud lausa nii, et täidisesse panen ühte sorti mrju ja katteks teisi. Siinkohal toongi välja ühe sellise koogi pildi (vaarikad on sees peidus):



Vaarika- valge šokolaadi toorjuustukook


28 cm läbimõõduga koogivorm - 12 tk


PÕHI

16 Lu Digestive küpsist (tootja valik on siinkohal oluline, et saada õige tulemus!)
70 g taluvõid
35 g jahvatatud sarapuupähkleid (võid jahvatada ise köögikombaini või kohviveski abiga, aga müüakse ka poes valmiskujul)
näpuotsatäis kaneeli
näpuotsatäis kuivatatud ingverit

TÄIDIS

250 g Mascarpone toorjuustu
150 g Philadelphia klassikalist toorjuustu
2 muna
200 g valget šokolaadi
3 spl tuhksuhkrut
1 triiki tl vaniljesuhkrut
300 g terveid külmutatud vaarikaid või muid meelepäraseid marju (ära võta külmast välja sulama!)

KATE

180 g Mascarpone toorjuustu
150 g Philadelphia klassikalist toorjuustu

KAUNISTUSEKS

150 g värskeid vaarikaid või muid meelepäraseid marju
200 g tahvel valget šokolaadi, millest tõmmata rulle (ca 50% tahvlist jääb alles, aga algselt on vaja just tervet suurt tahvlit, et tuleks ilusad kaunistused)


Purusta küpsised võimalikult peeneks puruks. Ideaalis lausa jahuks. Sulata või ja sega kõik põhja komponendid kokku. Kata koogivormi põhi küpsetuspaberiga ja suru segu põhjale. Aseta külma. Säti ahi 150 kraadi juurde võimalusel pöördõhu režiimile. Pista ahju ka veega täidetud nõu.

Mikserda kokku toorjuustud, munad ja tuhksuhkur. Sulata valge šokolaad ettevaatlikult veevannil, jälgides, et veeauru sisse ei läheks. Mikserda ka sula šokolaad segusse. Nüüd sega ettevaatlikult ja võimalikult minimaalselt suure lusikaga altpoolt üles tõstes ja voltides sisse ka külmunud vaarikad. Mõte on tekkida võimalikult vähe vaarikate purunemist ja mahla välja andmist. Selletõttu on ka parim lisada need täiesti külmunult. Muidu lähevad segades kohe lödiks. Kui vaarikad on enam-vähem ühtlaselt täidise sisse segunenud, ära enam sega. 

Vala täidis juba ettevalmistatud põhjale ja pista ahju eeldusel, et see on õigel temperatuuril. Küpseta 1 tund. NB! Kui tund aega on möödunud, ära võta kooki ahjust välja, vaid lase sel koos ahjuga täielikult maha jahtuda. Mina lasen sel tihti seista seal üleöö, kui teen kooki hilja õhtul.

Pista nüüd kook veel omakorda külmkappi. Mida jahedam ja kõvem on koogi pind katte pealemäärimisel, seda õnnestunum tulemus. Valmista kate, mikserdades kokku jälle mõlemad toorjuustud. Ja nii lihtne see ongi. Määri kate ühtlaselt koogile. 

Nüüd lisa veel vaarikad ja valge šokolaadi rullid. Viimaste tarvis tõmba juustunoaga tervest tahvlist rulle. Soovitan mitte avaldada liiga tugevat survet, siis tulevad ilusad keerdus paksud rullid.

Aseta rullid koogile läbisegi vaarikatega. Naudi. :)






2 kommentaari:

Unknown ütles ...

Super hea kook ja isegi tellisin ,et veel seda ometi saada.

Helena-Laura ütles ...

Tänan kallis Jane. Nüüd saad ka ise katsetada, kui viitsimist on! :)