pühapäev, 14. veebruar 2016

Valge šokolaadi Sacher sõbrapäevaks


Kaunist sõbrapäeva lõpetust kõigile lugejatele ja jälgijatele! :) Nagu ikka, jõuab see postitus teieni alles hilisõhtul, aga valentinipäeva meelsust võib ju ka homme ja ülehomme endaga kaasas kanda... Või vähemalt nii kaua, kuni lilled veel närtsinud ja kook söödud pole!

Tänane kook on auväärne klassika veidi "twisted" võtmes. Mina ise armastan tummiseid tumeda šokolaadikooke (nagu näiteks Sacher) väga, aga kuna täna on tegu valentinipäevaga ja ei saa egoistlikult ainult enda maitseid silmas pidada, siis tegin seda nii, et see meeldiks ka maiasmokk Keijole, kes ülistab hoopis valget šokolaadi. Sisu tegin seega valge ja glasuuriks kasutasin ikkagi tumedat šokolaadi, väikese valge ssüdamega keskel. Tumeda šokolaadina otsustasin kasutada lausa kohvimaitselist šokolaadi, et see ikka valge šoksi suhtelise vänguse ära tasakaalustaks. Kõrvale soovitan ka serveerida head kohvi või espressot! Minu Sacher´i täidiseks polnud ka traditsiooniline aprikoosipüree, vaid hoopis hapukad eestimaised sügavkülmast tulnud mustikad - igati töötlemata kujul paningi lihtsalt vahele. Jällegi tasakaalustamiseks, sest mulle tundus, et just nii on selle koogi puhul sobilik. Saab seda üldse siis veel Sacher'iks nimetada? :) Ma ei tea, aga nimelt selle kuulsa retsepti ma aluseks võtsin (taaskord oma armastatud vanaema väärtuslike retseptide pärandist).

Soovitan koogi valmistada mõned tunnid enne serveerimist, et biskviit jõuaks maitsestuda! Samuti võta või enne koogitegu aegsasti toatemperatuurile, et see keeksitaigna tarvis kenasti vahustuks.


Valge šokolaadi Sacher


28-cm koogivorm (12 tk)


PÕHI

150 g valget šokolaadi
100 g taluvõid
0,5 dl suhkrut
4 muna
1,5 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit

TÄIDIS

3 dl külmutatud mustikaid

KREEM

125 g tumedat kohvimaitselist šokolaadi
50 g valget šokolaadi
30 ml 35% koort

  1. Valmista põhi. Kõigepealt tõsta mustikad sügavkülmast välja ootele ja lülita ahi sisse 175 kraadi juurde. Sulata šokolaad ettevaatlikult auru sisse laskmata vesivannil.
  2. Vahusta või suhkruga ja lisa ükshaaval munad, iga muna puhul eraldi ühtlaseks vahustades.
  3. Sega küpsetuspulber jahuga. Lisa jahu ja sulašokolaad ning sega taigen valmis.
  4. Määri lahtikäivate äärtega küpsetusvormi servad võiga ja põhja pane küpsetuspaber. Määri ka see kergelt võiga. Vala taigen vormi.
  5. Küpseta valmis ahju allosas kuni 30 minutit. Kui Sa kasutad väiksema läbimõõduga vormi, nii et koogi paksus sellevõrra suureneb, siis võib ka veidi rohkem aega minna. Samas mina keerasin poole küpsetamise pealt ahju lausa 150 kraadi peale, kuna minu ahi on väga särtsakas ja tundus, et kook kipub väga kiiresti pruuniks minema.
  6. Lase restil vormis veidi jahtuda ja siis eemalda vormi serv ning tõsta kook koos paberiga sobivale alusele.
  1. Kui põhi on veel soe, lõika ta kaheks kihiks. See trikk vajab keskendumist, et kihid tuleks ühtlased ja ei läheks katki! Eriti siis, kui kasutad sama läbimõõduga vormi nagu mina (kook on seega pigem õhuke).
  2. Soojade kihtide vahele laota veel poolkülmunud mustikad. Vajuta kihid kokku ja võid koogi lausa veel sooja ahju (nt praokil uksega) tõsta - et mustikad ilusti sulaksid, veidi mahla välja annaksid ning sellega kihte immutaksid.

  1. Senikaua valmista katted. Sulata veevannil ka südame valge šokolaad koos 10 ml vahukoorega. Ära lase väga kauaks pliidile jääda, sest siis läheb kreem juba väga tahkeks. 
  2. Võta koogipõhi, aseta see nüüd juba serveerimisalusele (kui ta enne ei olnud) ja pane selle keskele südamekujuline piparkoogivorm (või mõne muu kujundiga, mis parasjagu meelepärane!). Jaota paras kiht valge šokolaadi kreemi südame sisse ja aja ühtlaselt laiali servast servani. Ülejäänud šokolaadiga pintselda ühtlaselt servad kokku.  Aseta kook korraks külmkappi.
  3. Senikaua sulata ka tume šokolaad ülejäänud vahukoorega ja määri kreem koogile südame ümber (ära veel vormi eemalda). Lase veel 5 min külmas taheneda ja siis eemalda tasakesi ka vorm keskelt.




2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mis sellest siis ikkagi Sacheri teeb? Valgest šokolaadist tehtud ja pildi järgi üsnagi ebaõnnestunud põhi? Mustikad? Kohvimaitseline šokolaad?

Helena-Laura ütles ...

Sacheri retsepti järgi tehtud ja üsna palju muudetud. Nii ma ka postituses kirjeldasin... Et originaalist pole palju alles, aga inspiratsiooni sain nimelt sealt. Miks küll nii negatiivne kommentaar???