reede, 18. märts 2016

Banana Bread ja Epic Coffee


Banana Bread ehk banaanileib on tegelikult hoopis banaanisai või banaanikeeks või miskit muud sarnast. Ameerikas ja Austraalias ning kindlasti veel paljudes Lääne riikides on see äärmiselt populaarne maius ja kohvikõrvane snäkk. Retsepti saab varieerida väga laialt. Minu Banana (nagu ma teda hellitavalt nimetan, on äärmiselt lihtne ja klassikaline) - kasutada võib nii tavalist nisujahu kui ka täistera- või speltajahu. Või asemel võib kasutada extra virgin kookosõli ning sisse võib lisada igasuguseid pähkleid või kuivatatud puuvilju ning isegi seemneid. Magusust saab samuti korrigeerida - olen teinud nii täitsa ilma lisamagusa lisamiseta (banaanid ju annavad seda) kui ka lisades mõnusa maitsega muscovado suhkrut. Banaanid peaksid olema võimalikult küpsed (nii et koor oleks juba kohati pruun) - siis tuleb parim tulemus. Samas olen märganud, et kui nad on juba megaküpsed, ehk siis lausa jahused, siis pole asi enam õige. Siis kannatab mahlakus.

Seda toodet ei fänna mitte ainult mina, vaid nagu olen aru saanud, siis ka nii mõnigi Tallinna inimene, kes Vabaduse Väljaku tunnelit on läbinud. :) Sest minu Banana on juba veidi aega olnud müügil kohvikus Epic (https://www.facebook.com/EPICCFE/) ja tundub, et läheb hästi peale. Lõikad Banana Breadi viiludeks, haarad kohvitopsi kõrvale, viil näppu ja lähed. :) Mõnus, onju? 

Seoses kohvikuga Epic on täna ka üks tähtis uudis. Uus Epic avati ka Müürivahe tänaval ning täna on avamispidu! (https://www.facebook.com/Epic-Coffee-M%C3%BC%C3%BCrivahe-989398187807450/?fref=ts). Palju õnne avamise puhul ja loodan, et minul lähevad käed veelgi enam tööd täis seoses sellega. ;)


Banana Bread


1 leivavormis tehtud päts


2 väga suurt / 2,5 keskmist või 3 väikest hästi küpset banaani
100 g taluvõid 
0,4 dl heledat muscovado suhkrut
1 mahemuna
3,5 dl ökoloogilist nisujahu (või täistera-nisujahu või speltajahu)
2 tl küpsetuspulbrit
2 näpuotsatäit soola
1 tl vaniljesuhkrut või -ekstrakti
Peale puistamiseks meelepäraseid pähkleid

Säti ahi 175 kraadi juurde soojenema. Võimalusel kasuta pöördõhu režiimi, kuid see ei ole määrav. Püreesta banaanid ja sulata või. Lisa või banaanipüreele koos suhkruga. Lisa ka vanilje ja sool, vispelda läbi. Klopi lahti muna ja lisa samuti segule.

Sega jahu hoolikalt küpsetuspulbriga ja lisa läbi sõela vedelale segule. Vispelda ühtlaseks. Võita leivavorm või piklik pirukavorm vms ja vala tainas selle sisse. Laota peale pähklid. Pista vorm ahju ja küpseta 45 min. Siis jahuta restil. Kui vorm oli korralikult võitatud, siis tuleb Banana sealt kenasti välja ka, kui on juba veidi jahtunud.