reede, 13. mai 2016

Mahelamba pajaroog kruupide ja kõrvitsapüreega


Näed, lihast loobuda pole ma täielikult siiski veel suutnud - sest mõni liharoog on ikka nii paganlikult hea! Kuid vähemalt olen püüdnud üle minna maheliha peale. Õnneks on seda ka üha rohkem saada nii kaubandusvõrgus kui turgudel, kui ka erinevate kaubaringide kaudu. Samuti otsivad paljud endale oma enda lemmiktalu, kust siis lausa otse tellida. Võimalusi on, kui tahta neid leida. Maheliha on kallim, aga kuna liha ei pea inimloom niikuinii lademetes tarbima, siis mina leian, et hingerahu maksab ka midagi. :) Vähemalt sööd õnnelikult elanud ning rahulikult siit elust lahkunud looma liha.

Lisandina lamba juurde kasutasin minu blogis juba väga tuntud hea kodumaise maheda Loodusvägi toodet - seekord mahekruupe. Kruubid jäid mõnusad sõmerad ja sugugi mitte nätsked, nagu mul on küll tavakruupidega vahel juhtunud!

Extra Virgin oliiviõli ning ilus väike kõrvits käisid ka seekord asja juurde. Oliiviõli käib minu soolaste roogade puhul muidugi reeglina alati asja juurde...

Kuid natuke uudiseid ka, enne kui retsepti juurde liigun... 

  • Uudis number üks, mida ma ei väsi kordamast :), on see, et Parima Blogi 2016 hääletus on juba ammu alanud ja kui ka Sina kallis lugeja arvad, et mina olen mingeid mõtteid selle blogiga suutnud edasi anda ja väärin ära märkimist, siis võid hääletada Šokolaadimaa poolt siit: https://surveer.com/s/W94RS22J. Seal on kõiksugu erinevaid kategooriaid ja teistes kategooriates võid muidugi valida ka kõiksugu teisi blogisid, kelle poolt hääletada, aga veidi allapoole kerides on Kokandusblogide all sokolaadimaa.blogspot.com kenasti ära toodud. Päris alt saab einevate auhinnajaotuste alt veel valida (aasta üllataja, aasta lemmikblogi jms). Olen kõigile hääletajatele väga tänulik! :) Üldiselt saab konkursi kohta lugeda siit: http://bestblog.ee/

  • Uudis number 2 on see, et kuna juba mõni aeg tagasi sain korda oma koduköögi dokumendid, siis nüüd on ametlikult avatud Helena's Bakery - loodud on ka esialgne menüü ning üllitatud fb-leht: https://www.facebook.com/helenasbakery/ - olete oodatud hõrgutisi tellima! :) Reklaami ma siin blogis üldiselt ei tee, aga no üks kord ju võib... Lihtsalt esimene kord, onju, sest lükkasin selle asja just käima ja ausalt olen natuke uhke ja õnnelik ka selle üle! Luban, et ei hakka seda asja siin kogu aeg promoma, sest blogi on minu jaoks ikka algusest peale koht, kus lihtsalt väljendada oma hobiga seotud ideid ja jagada oma köögiloomingut.


Nüüd siis aga lambaroa juurde!

Lisandiks kasutan muuhulgas ka külmutatud köögivilju, mida mitte mingil juhul ei tohiks alahinnata või vältida. Juba Jamie Oliver, kes peab väga toitainerikkast toidust lugu, on kinnitanud, et külmutatud köögiviljad on tihti värsketest väärtuslikumad, kuna korjatakse oma hooaja tipphetkel, kui vitamiinide ja mineraalide ning muude aktiivainete tase neis on maksimaalne, külmutatakse kiirelt ja lõpptulemuseks on kvaliteetne toit. Lettidel olevad värsked köögiviljad vahel aga korjatakse kas liiga vara või seisavad nad liiga kaua, mille tõttu kvaliteet ning väärtus saavad kannatada. 

Seega - kasutada võiks mõlemaid täpselt vastavalt vajadusele ja mugavusele.

Mahelamba pajaroog kruupide, köögiviljade ja kõrvitsapüreega


6 portsjonit


U. 500 g mahelamba abatükki, selga või rinda
100 g soolapeekonit (parim on jälle mahe- või talukaup!)
1/2 suurt pikka porrut
4 küüslauguküünt
Paar spl Extra Virgin oliiviõli
paprikapulbrit ja ingverit või hoopis Tex-Mex maitseainet
soola maitse järgi
1 spl toor-roosuhkrut
2 dl sõelal pestud odrakruupe
vähemalt 0,5 l vett (vajadusel saad jooksvalt juurde kallata)
1 purk (400 g) mahedaid purustatud tomateid
250 g meelepärast külmutatud köögiviljasegu

Lisandiks 1 väike kõrvits (ostsin sellise Rimist)
Püreestamiseks ca 2 dl mandlipiima
veidi soola ja taas oliiviõli

  • Tükelda lambaliha suupärasteks kuubikuteks ja peekon ribadeks.
  • Haki porru ja küüslauk peeneks.
  • Kuumuta suure kõrge panni või haudepoti põhjal õli keskmise kuumuseni, pruunista lambaliha, lisa peekon, porru ning küüslauk. Prae neid veidi koos.
  • Lisa kõik maitseained ja sool, purustatud tomatid, vesi, kruubid ning jäta kaane alla tunnikeseks vaikselt podisema.
  • Niikaua poolita kõrvits, eemalda seemned ning lõika pooled omakorda õhemateks sektoriteks. Säti ahi 200 kraadi juurde. 
  • Aseta sektorid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, raputa peale soola ning nirista oliiviõli. Küpseta, kuni kõrvits on kahvliga katsudes täitsa pehme (valmis ahjus ca 20 min).
  • Lase veidi jahtuda, siis eemalda sisu koorte küljest (lusikaga tõmmates ja kahvliga kinni hoides).
  • Lisa kõrvitsatükkidele mandlipiim ning püreesta saumikseriga või blenderis püreeks. Püree paksust võid varieerida vastavalt oma eelistusele. Hoia soojal pliidil, aga ära otseselt kuumuta enam.
  • Kui lambaroog on podisenud peaaegu tunnike, lisa potti ka külmutatud köögiviljad, lase uuesti keema tõusta ja podista veel vähemalt 5 min.
  • Serveeri koos kõrvitsapüreega ja soovi korral ka mõne värske krõmpsu salatiga. Toit on laktoosivaba tänu sellele, et kõrvitsapüree valmistamisel kasutasime mandlipiima.








Kommentaare ei ole: