reede, 23. september 2016

Tofukorvikesed kaerapõhjal


Ma pole selles blogis (mis muide kohe-kohe saab aastaseks) veel kordagi kirjutanud tofust. Nüüd aga õnnestus haarata sabast ühel uuel mahetootel, mis just turule jõudnud tänu Loodusväe usinatele mesilastele. Päris veganid need korvikesed siiski pole, sest nämma kaeraküpsise laadne põhi sisaldab ka võid ja hapukoort. Nagu olen alati arvanud vanad ja uued toitumisideed peaksidki üksteist täiendama, mitte välistama.

Klassikaliste purukattega kookide ja liivataigna põhjal korvikeste lisandiks kasutatakse Eestis traditsiooniliselt tihti kohupiimatäidist. Vahelduseks võib selle aga asendada hoopis toitainerikka tofuga (mitte et kohupiim vähem väärtuslik oleks, aga nagu öeldud - üks toode täiendab menüüs teist ja nad on lihtsalt erinevad). Vajad selle maiuse tegemiseks soovitatavalt muffinipanni ja ka paberist vorme.


Kaerajahust korvikesed tofutäidisega


Vähemalt 12 korvikest (olenevalt kui paksud põhjad teed)


50 g taluvõid
100 g hapukoort
75 g toorsuhkrut
näpuotsatäis soola
1/2 tl söögisoodat
2 dl täistera kaerajahu
100 g naturaalset maitsestamata tofut
2 dl toormoosi (nt vaarika)
Paberist standardmõõdus muffinikorve

Säti ahi 150-160 kraadi juurde sooja, võimalusel pöördõhuga režiimile. Vooderda muffinipann vormidega. Sulata või, jahuta ja siis sega taigen kokku. Jahu sõeluda pole vaja. Ka mikserdada pole vaja, vispliga segamisest piisab täiesti. Aseta lusikaga muffinipesadesse meelepärase paksusega kihid tainast ja määri põhjale laiali. Jäta veidi tainast alles, millest teha puru. Puru jaoks aseta eraldi ahjuplaadile (või samale, millele paned muffinipanni - siis ei ole vaja küpsetada pöördõhuga) tainast niipalju kui teda veel alles jäi ja silu laiali. Pärast kui ahjust välja tuleb, teed selle suure "küpsise" lihtsalt puruks. 

Küpseta esmalt põhju ja puru 35 min. Siis võta ahjust välja, ahi jäta samale temperatuurile ootele. Jahuta põhju. Haki või pudenda näppude vahel tofu väikesteks tükkideks. Vali ise järjekord, kuidas soovid kihte korvikesse asetada. Purusta ka puru jaoks laotatud kiht pudiks. Aseta mõnesse korvi näiteks esmalt tofu, siis moos ja siis puru või esmalt moos, siis tofu ja siis puru. Mõne puhul võid isegi asetada puru moosile ning tofu jätta kõige peale. Küpseta valmis korvikesi veel ca 10 min. Serveerida võid nii sooja kui jahtununa.



Kommentaare ei ole: