teisipäev, 26. aprill 2016

Marja-rabarbri-martsipani cooler ja Ayurveda Vol3



Tänase postitusega saab kirja minu Ayurveda-teemalise jutuseeria neljas osa - juttu tuleb sellest, kuidas doshad tasakaalust välja lähevad. Eelmisi postitusi saab nähe neilt linkidelt:

http://sokolaadimaa.blogspot.com.ee/2016/04/kohupiima-smoothie-ja-ayurveda-vol-1.html
http://sokolaadimaa.blogspot.com.ee/2016/04/troopiline-melonismuuti-vegan.html

Doshad siis nagu kirjeldatud, on 3 erinevat baasomaduste kogumit, millega Ayurveda teaduse kohaselt iseloomustatakse kehatüüpe, aastaaegu, eluetappe, vanuselisi iseärasusi, ilma ja tegelikult kõike siin looduses.

Ja loomulikult, nagu traditsiooniks saanud nende postituste juures, annan edasi taas ühe mõnusa kosutava smuuti retsepti. Seekordne on eriti peen, sest sisaldab ehedat martsipani (kasuta kindlasti võimalikult suure martsipanisisaldusega - Odense 63% martsipan on näiteks hea). Kirjutan siinkohal välja retsepti ning Ayurveda-jutuga jätkan juba allpool.

Kui Sul juhtub kodus olema sügavkülmas külmutatud rabarbrit, siis tuleb maitse eriti hõrk, sest rabarber ja martsipan sobivad omavahel kui valatult. Värvi jaoks lisa siiski erinevaid marju ka. Mina lisasin maasikaid, mustsõstraid, vaarikaid ja kirsse. Nii et see jook on tõeline vitamiinipomm. :)

Marja- või rabarbri-martsipani cooler


1 1/4 liitrit (5 portsjonit)


100 g külmutatud rabarbrit
150 g külmutatud erinevaid punaseid marju
4 dl rammusat maitsestamata jogurtit (5% koorejogurt)
4 dl piima
50 g kvaliteetmartsipani (Odense 63% martsipanisisaldusega)
4 spl mett

Blenderda külmunud komponendid piimaga puruks, lisa ülejäänud ained ning blenderda ühtlaseks. Tarbi kohe.



Kuidas siis Ayurveda doshad tasakaalust välja lähevad? Selles postituses alustame Vata kirjeldamisega, kuna Ayurveda väidab, et Vata on doshade kuningas ning läheb ka kõige kergemini tasakaalust välja.

Vata puhul, kes on rikka kujutlusvõimega, tundlik, spontaanne, paindlik ja reibas, tekitab tasakaalutus valu, spasme, krampe, külmavärinaid või värisemist. Võib tekkida unetus, krooniline kõhukinnisus, närviline magu, ärevus, depressioon, naistel PMS, seedehäired, kroonilised valud, kõrge vererõhk, artriit. Tasakaalust välja läheb Vata dosha kõige kergemini, kui tekib:

  • stress / füüsiline või vaimne kurnatus
  • alkoholi või narkootikumide kuritarvitamine / pidev suitsetamine
  • järsk elumuutus või aastaaegade vaheldumise aeg
  • tihe külmade, toorete või kuivade toitude tarbimine, samuti jääkülmad joogid / kibe, vürtsine, kootava maitsega toit
  • range dieet või söögikordade vahelejätmine
  • magamatus / halvasti magamine juba kasvõi vaid paar päeva järjest
  • reisimine
  • emotsionaalne valu / kurbus / hirm / šokk
  • külm, kuiv, tuuline ilm (sügis ja talv suurendavad vatat ja seega ajavad vata kehatüübiga inimese tasakaalust välja).
Tasakaalutuse sümptomid:
  • muretsemine, ärevus, vaimu üliaktiivsus, keskendumisvõime puudumine, tähelepanu hüplevus, kannatamatus, depressioon, psühhoos
  • unetus, rahutus, väsimustunne, isutus, suutmatus lõdvestuda, impulsiivsus
  • kõhukinnisus, liigestevalu, sooltegaasid, pakatav nahk ja huuled, kuiv ja kare nahk, terav (närvi)valu
  • külma ja tuule mittetalumine, kaalukaotus, kudede kõhetumine, vähene vastupidavus, energia puudumine, seedehäired, kõrge vererõhk
  • lihasespasmid, atakid, valu selja allosas, menstruatsioonivalu naistel.
Järgmistes Ayurveda-teemalistes postitustes kirjeldan ka Pitta ja Vata tasakaalutust ning kogu seeria lõpeb loomulikult juhtnööridega, kuidas tasakaal taastada. :) Olge ikka alati lainel!








laupäev, 23. aprill 2016

Helena's Bakery

Täna ma võtan endale õiguse LIHTSALT uue olla õnnelik ühe oma sammu üle ja seda ka teiega jagada. Kirjutan ühest oma uuest ettevõtmisest. See ei ole siin mingi reklaamiblogi ega hakka ka kunagi olema - aga see on minu armas isiklik blogi, milles mulle meeldib oma tegevusi ning mõtteid jagada ning ma tahaksingi oma kallitele lugejatele teada anda, millega ma viimasel ajal hakkama olen saanud. 


Kõik on juhtunud kuidagi kiiresti ja ootamatult, aga ma võtsin kätte ning ajasin korda vajaliku dokumentatsiooni, et teavitada toidu- ja veterinaarametit oma kokkamistegevusest nagu kord ja kohus. See tähendab, et nüüd on minu koduköögil ametlikult lubatud valmistada hõrgutisi ka müügiks. Kavatsen keskenduda esialgu magusatele ja soolastele küpsetistele ning suupistetele, kuid ka smuutidele. Menüü, koduleht ja Facebooki leht on alles valmimisel, aga konkreetsele soovile võib pakkumist siiski iga kell küsida, vaatame siis, mis me sellega teeme. :)

Järgmine postitus ikka juba vanaviisi... ;) Welcome to Helena's Bakery! 

esmaspäev, 18. aprill 2016

Norra juustu trühvlid


Juustu trühvlid küsite... Kas natuke kummaline pole või? Ei ole. :) Retsept on täiesti autentne ja põhjamaine - Rootsis ja Norras tehaksegi selliseid asju. Norrapärane pruun magusa karamelli alatooniga kitsejuust on sealkandis väga popp erinevate vahvlite, näkileibade ja väikeste pannkookidega, aga põnev maitseelamus on ta ka sellisel kujul! Kitsepiim on tegelikult selline asi nagu oliivid - mõnele see ei istu. Kui Sina oled üks nendest, siis suhtu neisse kommidesse ettevaatlikult, aga ära maitsmata ikka jäta, sest tume šokolaad domineerib tugevalt ja juust annab vaid huvitava soolakas-magusa aktsendi juurde.


Norra juustu trühvlid


15 suurt trühvlipalli


200 g Norrapärast pruuni dessertjuustu (Brunost) - näiteks Gudbdandsdalen - vt toote pilti ülalt
100 g ekstratumedat küpsetusšokolaadi - nt Fazeri oma
150 ml 35% koort
mandli- või pähklipuru või mandlilaaste ja toor-roo suhkrut või tavalist ökosuhkrut kaunistuseks ning veeretamiseks

Sulata šokolaad koos vahukoorega vaiksel tulel veevannil. Sega ühtlaseks ja siidiseks, lase pakseneda. Riivi sisse juust, sega läbi ning soojenda õrnalt veel üheskoos kuni juustu sulamiseni. Sega ühtlaseks. Jahuta ja aseta tunniks ajaks külmkappi. Raputa suhkur ja kaunistused tööpinnale tihedalt laiali, võta teelusikaga kuhjaga segu, vormi palliks ja veereta suhkrus ning pähklipurus kuni pall on ühtaselt kaetud. Hoia külmkapis. Säilivad külmas kuni 4 päeva.






laupäev, 16. aprill 2016

Troopiline melonismuuti (vegan) ja Ayurveda vol 2


Olen läinud smuuti-lainele. Üsna loogiline ju ka. Kõik muudkui teevad kevadist suurpuhastust - lisaks kodule ka omaenda kehas. :) Mina ei tee, ütlen ausalt. Aga see ei tähenda, et mulle ei meeldiks aeg-ajalt smuutit nautida. Kui natuke nuputada ja fantaasial lennata lasta, võib vähese vaevaga kokku keerata nii fantastilise smuuti, et see on kõik ühes - põhiroa, magustoidu ja ülima naudingu eest.

Alles paar postitust tagasi kirjutasin mahedast kohupiimasmuutist ning sellega alustasin ka oma mini-järjejuttu Ayurvedast, mis on mulle väga armsaks saanud. Sissejuhatust saad lugeda siit: http://sokolaadimaa.blogspot.com.ee/2016/04/kohupiima-smoothie-ja-ayurveda-vol-1.html. Täna kirjutaksin siis erinevatest kehatüüpidest, nendega seotud iseloomuomadustest ning sellest, kuidas need on seotud kogu loodusega. Põristage endale esmalt blenderis see tore vegan-kolmest-komponendist-koosnev melonismuuti ja asuge uurima ning nuputama, kuhu alla teie võiksite kuuluda. Tegelikult on selle tuvastamiseks põhjalikud testid. Neid siin välja tooma hakata läheks liiga pikaks, aga inglise keelsena leiab hea ja autentse teksti näiteks siit: https://store.chopra.com/dosha-quiz.

Siit aga esmalt retsept ja siis juba kõigest lähemalt... Parim oleks komponente enne valmistamist külmkapis hoida, siis tuleb jook mõnusam.

Troopiline vegan melonismuuti


Ca 1,25 liitrit


1 suur küps kollane melon
3 banaani
200 ml kookoskoort 

Poolita melon, eemalda seemned ja kougi supilusika või jäätisekulbiga välja kogu pehme sisu. Pane see blenderisse ja blenderda ühtlaseks mehuks. Lisa banaanid ja kookoskoor ning blenderda üsna tükk aega, sest muidu võivad tükid sisse jääda. 


Nüüd Ayurveda kehatüüpidest... Kõik tüübid võivad esineda ka segatüüpidena - ühte rohkem või vähem, seda saate teada juba läbides kehatüübi testi, millele eelpool viitasin. Samas, kui olete mõne tüübi selgekujuline esindaja, siis saate oma kuuluvusest aru ka lugedes allpool toodud iseloomustusi. Tunnete end lihtsalt ära. :)

Vata dosha kontrollib liikumist. Omadused:

  • Habras, kõhn kehaehitus
  • Kiired liigutused
  • Ebaregulaarne isu ja seedimine
  • Kerge, katkendlik uni. Unetus.
  • Entusiastlikkus ja reipus, elav fantaasia
  • Erutuvus, muutlik meeleolu
  • Õpib kiiresti ja unustab kiiresti
  • Kalduvus muretseda
  • Kalduvus kõhukinnisussele
  • Väsib kergesti, kalduvus üle pingutada
  • Nii vaimne kui füüsiline töövõime on hootine
  • Tunneb nälga igal ajal, päeval või öösel
  • Armastab elevust ja alalisi muudatusi
  • Läheb õhtuti erineval ajal magama, jätab söögikordi vahele ja elab üldse ebareeglipärast elu
  • Seedib ühel päeval hästi, teisel päeval halvasti
  • Lühiajalised ja kiiresti ununevad tundepursked
  • Kiire kõnnak

Pitta dosha kontrollib ainevahetust. Omadused:

  • Keskmine kehaehitus
  • Keskmine jõud ja vastupidavus
  • Ettevõtlik loomus, võistlus- ja vaidlushimulisus
  • Terav mõistus
  • Tugv nälja- ja janutunne, hea seedimine
  • Kalduvus vihastuda ja ärrituda
  • Hele või punakas jume, sageli tedretähnid
  • Vastumeelsus päikese ja kuumuse suhtes
  • Täpne, selge kõne
  • Ei talu söögikordade vahelejätmist
  • Blondid, helepruunid või punakad juuksed
  • Tunneb kohutavat nälga, kui lõunasöök veidigi hilineb
  • Elab kella järgi - tavaliselt väga kalli kella järgi - ja pahandab aja raiskamise üle
  • Ärkab öösel kuumuse ja janutunde peale
  • On või püüab olla alati olukorra peremees
  • On teiste meelest liiga nõudlik, sarkastiline ja vahel liiga kriitiline
  • Kõnnib kindla ja energilise sammuga

Kapha dosha kontrollib struktuuri. Omadused:

  • Tugev kehaehitus, füüsiline jõud ja vastupidavus
  • Stabiilne töövõime, aeglane ja sujuv tegutsemine
  • Rahumeelne, pingevaba loomus, ei vihasta kergesti
  • Jahe, sile, paks, kahvatu, tihti rasune nahk
  • Uut õpib aeglaselt, kuid pikaajaline mälu on väga hea
  • Sügav ja pikk uni
  • Tüsenemiskalduvus
  • Aeglane seedimine, mõõdukas isu
  • Südamlik, salliv, andestav
  • Kogumiskirg, enesega rahulolu
  • Kaalutleb põhjalikult enne otsustamist
  • Virgub aeglaselt, lamab kaua voodis ja vajab kohvi pärast ülestõusmist
  • On asjade olemasoleva seisiga rahul ja säilitab seda, lepitab teisi
  • Respekteerib teiste inimeste tundeid, elab neile sügavalt kaasa
  • Leiab söömisest emotsionaalset lohutust
  • Isegi ülekaalulisena on neil graatsilised liigutused, niiske läikega silmad ja nõtke kõnnak.
Kas need tüübid tulid tuttavad ette? Kui hakata mõtlema, siis võib selliste tüüpide alusel paljusid inimesi tõesti liigitada. Mina ise olen juba aastaid testi uuesti tehes taas veendunud, et olen üsna selge vata. Oma pereliikmete puhul olen ka osanud päris täpselt ära öelda, kes nemad on. Kõige rohkem tasakaalus inimene on tegelikult see, kellel juba loomuomaselt on kõik tüübid enam-vähem tasakaalus. Kuid isegi siis võivad erinevad elusündmused, vaimsed üleelamised, ilmastikuolud või paljud muud tegurid mõne dosha tasakaalust välja viia ning siis tulebki tegeleda sellega, et see jälle tasakaalustada sellisesse kogusesse ja vahekorda, nagu on Sinule loomuomane. Meis kõigis on kõik kolm doshat olemas, aga just nende vahekord meis teebki meist erilise ja ainulaadse.

Järgmises Ayurveda-teemalises postituses kirjutan, kuidas doshad kõige lihtsamini tasakaalust välja kipuvad minema.

kolmapäev, 6. aprill 2016

Brie juustu pasta


Olen taas tagasi juustu lainel. Õnnestus jällegi kasutada Norra kvaliteetjuustu, seekord aga Brie tüüpi valgehallitusjuustu Kolibrie. Juust on maheda ning mitte liigsoolase maitsega (mida vahel hallitusjuustude puhul ette tuleb). Müügil peamiselt suuremates Rimides.

Kuna retseptis on kasutatud ka tomateid ja Balsamicot, siis on tulemus mõnusalt hapukas ja mitte raske või väga koorene/juustune. Soolaka meki lisamiseks võib pastat viimistleda ka Parmesaniga.


Kolibrie pasta



4 portsjonit



2 dl Brie juustu (lõika kuubikuteks)
170 g spagette
250 g poolitatud kirsstomateid
1 hakitud küüslauguküüs
1 spl Gourmet Gardeni vahemere ürtide pastat (või peotäis hakitud soovikohaseid ürte - basiilik, tüümian, oregano vms)
2 spl extra virgin oliiviõli
1/2 spl balsamicot (balsamiäädikat)
1/4 tl soola + veidi soola pasta keetmiseks
värskelt jahvatatud musta pipart
4 spl parmesani


Sega esmalt kausis juustukuubikud, küüslauk, ürdipasta, oliiviõli, sool, pipar ja balsamiäädikas. Jäta maitsestuma. Niikaua keeda soolaga maitsestatud vees pasta. Võid keeduvette lisada ka sortsu toiduõli - mina olen harjunud alati nii tegema, sest mulle tundub, et siis pasta jääb hiljem vähem tükki. Keeda vastavalt pakil kirjas olevale keeduajale al dente. Nõruta pasta minimaalselt - hea on, kui ta jääb üsna märg. Ning sega ettevalmistatud lisanditega. Serveeri, puista peale parmesani ja söö kohe!






esmaspäev, 4. aprill 2016

Kohupiima smoothie ja Ayurveda vol 1

Kevad on käes, hing on kergem ja usun, et pea kõigil on vaikselt tekkinud inimesele tegelikult loomuomane soov talvest kevadele üleminekul   ka keha mõnusalt kergete asjadega poputada. Aastaaegadest räägib palju ka Ayurveda. Kavatsen sellest edaspidi ka põhjalikumalt kirjutada, praegu aga lühidalt väike sissejuhatus... Et tekiks huvi järgnevate postituste vastu, eks ole... Ayurveda on iidne India ravi- ja elustiilisüsteem, mis on mind juba aastaid vähem või rohkem mõjutanud. Rahulikumatel aegadel järgin antud õpetust juba instinktiivselt, sellele nii palju tähelepanu pööramata, kuid heitlikud ning stressirohked perioodid eeldavad enda elustiili, keha ja enesetunde jälgimist rohkem. Ayurveda'ni leidsin tee tänu üle maailma tuntud alternatiivsele vaimse ja füüsilise tervise gurule Deepak Choprale, kelle poolt edasiantav tarkus ja kelle enda tervisekeskus põhinevad nimelt sellele geniaalsele süsteemile. Deepak Chopra on toonud traditsioonilise Ayurveda kaasaega, hakates seda seostama revolutsioonilise kvantfüüsika ja selle avastustega inimkeha, -hinge ning universumi kohta, samuti meditatsiooni ja muude praegusesse hetkesse tagasitulemise tehnikatega, milleta ilmselt inimkonna tulevik oleks üsna tume.

Nii aga mina siin justkui kirjutan ju toidublogi. Mis see idamaine alternatiivne tervishoiusüsteem siis siia puutub? Aga nagu ka Lääne meditsiinis ju üha enam rõhutatakse - tervise üks olulisemaid alustalasid on toitumine, nii teadis Ayurveda seda lihtsat tõde juba aegadest ammustest. Lähenemisviis aga toitumisele ja oma tervise eest hoolitsemisele tervikuna on lihtsalt vähe teistsugune. Ja mulle juhtub see kontseptsioon jube hästi sobivat - tundub kuidagi loogiline ja õige. Oh ei - loomulikult ei järgi ma seda pidevalt, aga teadlik üritan olla siiski. Ja kui ka isegi ei muud,  siis vähemalt kõrvalt vaadelda, kuidas mu keha ja vaim erinevate stiimulite, sündmuste, stresside ja naudingute peale reageerivad. See kõik käib ka toidu kohta. Võtmesõnaks siinkohal on elamine kooskõlas loodusega ning omaenda kehatüübiga, mida kindlaks teha on harilikult üsna lihtne.

Ayurveda kohaselt jaguneb kõik viimseni siin päikese all (inimtüüpidest kuni aastaaegadeni välja) kolme dosha vahel - doshad on kui kolm sammast, millele on ehitatud elu ning mõjutavad oma omadustega kõike nii elus kui eluta looduses. Mis need doshad siis on? Kõik kolm doshat: vata, pitta ja kappa on teatud kindlate omaduste kogumid, millega saab iseloomustada kolme põhilist inimtüüpi, ilma, aastaaega, vanust, elukeskkonda ning üksipulgi kõiki elundeid ning asukohti inimkehas. Sellega lähebki asi juba põnevamaks ja seetõttu olen kaval ja jätkan mõnes tulevases postituses.

Ayurveda ei põlga kohe kaugeltki mitte ära naturaalseid piimatooteid, nagu ju tänapäeva moedieetides on väga trendikas teha. Vastupidi - piim on üks väärtuslikumaid toiduaineid. Ja ka mina olen endiselt pigem seda meelt. Ainult et piire tuleb tunnetada ja mõõdukus on kõige alus.

Nüüd aga see imemõnus sametine smoothie, mis valminud peamiselt mahetoorainest, millest superstaarina paistab silma taas Loodusvägi naturaalne mustasõstra mahl. Selle tugev hapukasmagus maitse sobib täiendama paljusid magustoite, mis muidu võib-olla vängeks jääksid. Sellega saab isegi suurepäraselt tordi biskviitpõhju immutada (nagu ka teiste Loodusväe toormahladega) - ja tulemus saab värskendav ning uudne. Tegin seda alles hiljuti - immutasin lihtsa kohupiimatäidisega tordi põhju ja maitse oli midagi hoopis enamat kui tavaline magus biskviit. Ning extra virgin kookosõli annab pehmust ning rammusust (tervislikku rammusust loomulikult!)


Mahe kohupiimasmuuti



4 portsjonit



265 g (1 karp) Pajumäe talu mahedat sidruni-kohupiimakreemi
200 ml Loodusvägi mustasõstra mahla või omaenda kodust marjamahla
200 ml piima
200 ml mandlilaaste + 4 näpuotsatäit kaunistuseks
1 spl mett
1 kuhjaga spl pehmet extra virgin kookosrasva või 2 spl vedelal kujul
1 tl vaniljepulbrit või naturaalset vedelat vaniljet


Vajadusel võta kookosõli mitu tundi enne smuuti valmistamist toatemperatuurile pehmenema või kui selleks enam aega ei jätku, sulata pliidil. Blenderda hoolikalt kõik koostisained, vala klaasidesse, kaunista mandlilaastudega ja naudi. Smuutit võib edukalt külmkapis säilitada, kuid tuleb arvestada, et siis hiljem külmast võttes on ta paksenenud pigem lusikaga söödavaks magustoiduks. Mis aga on ka äärmiselt nauditav!