esmaspäev, 26. september 2016

Tofukattega ahjulõhe


Eelmises postituses kirjutasin tofust magusas võtmes, tavapärane on aga tofut ju kasutada tegelikult soolastes toitudes. Tofu on tihtipeale millegi menüüst vältida soovitava tervislik alternatiiv. Näiteks piimatoodete ja juustu. Lõhe juustukattega on aga omakorda üsna koduselt klassikaline roog. Siinkohal saabki asendada juustu lahjema taimse kattevariandi - tofuga. Mina kasutasin Loodusväe uut chillimaitselist tofut ja tulemus sai väga hea. Tambitud kartul või mõni salat kõrvale. Vaatama peab ainult, et õrna lõhet üle ei küpsetaks, sest vintske kala rikub igasuguse kalaroa. 

See roog on gluteeni- ja laktoosivaba.

Lõhefilee tofukatte all


2-3 portsjonit


500 g lõhefileed
100 g tofut
sidrunit
soola, pipart
kartuleid
mahepuljongi kuubik
extra virgin oliiviõli

Aseta lõhe vormi, raputa üle soola ja vähese pipraga. Piserda lõhele heldelt sidrunimahla. Riivi tofu ja puista paksu kihina lõhele. Küpseta lõhet max 175 kraadises ahjus 15-20 min (jälgi küpsusastet aeg-ajalt, see sõltub suuresti ka lõhetüki paksusest). Koori ja keeda kartulid, kasutades mahepuljongikuubikut (nt köögivilja). Ära puljongit ära viska, vaid valmista selle abiga kartulipüree. Tambi kuumad kartulid vähese puljongiga pudruks, lisa maitse järgi oliiviõli ja vispelda segu kohevaks. Selleks ajaks peaks lõhe juba olema ahjust välja tulnud. Serveeri ja naudi tervislikku toitu!



reede, 23. september 2016

Tofukorvikesed kaerapõhjal


Ma pole selles blogis (mis muide kohe-kohe saab aastaseks) veel kordagi kirjutanud tofust. Nüüd aga õnnestus haarata sabast ühel uuel mahetootel, mis just turule jõudnud tänu Loodusväe usinatele mesilastele. Päris veganid need korvikesed siiski pole, sest nämma kaeraküpsise laadne põhi sisaldab ka võid ja hapukoort. Nagu olen alati arvanud vanad ja uued toitumisideed peaksidki üksteist täiendama, mitte välistama.

Klassikaliste purukattega kookide ja liivataigna põhjal korvikeste lisandiks kasutatakse Eestis traditsiooniliselt tihti kohupiimatäidist. Vahelduseks võib selle aga asendada hoopis toitainerikka tofuga (mitte et kohupiim vähem väärtuslik oleks, aga nagu öeldud - üks toode täiendab menüüs teist ja nad on lihtsalt erinevad). Vajad selle maiuse tegemiseks soovitatavalt muffinipanni ja ka paberist vorme.


Kaerajahust korvikesed tofutäidisega


Vähemalt 12 korvikest (olenevalt kui paksud põhjad teed)


50 g taluvõid
100 g hapukoort
75 g toorsuhkrut
näpuotsatäis soola
1/2 tl söögisoodat
2 dl täistera kaerajahu
100 g naturaalset maitsestamata tofut
2 dl toormoosi (nt vaarika)
Paberist standardmõõdus muffinikorve

Säti ahi 150-160 kraadi juurde sooja, võimalusel pöördõhuga režiimile. Vooderda muffinipann vormidega. Sulata või, jahuta ja siis sega taigen kokku. Jahu sõeluda pole vaja. Ka mikserdada pole vaja, vispliga segamisest piisab täiesti. Aseta lusikaga muffinipesadesse meelepärase paksusega kihid tainast ja määri põhjale laiali. Jäta veidi tainast alles, millest teha puru. Puru jaoks aseta eraldi ahjuplaadile (või samale, millele paned muffinipanni - siis ei ole vaja küpsetada pöördõhuga) tainast niipalju kui teda veel alles jäi ja silu laiali. Pärast kui ahjust välja tuleb, teed selle suure "küpsise" lihtsalt puruks. 

Küpseta esmalt põhju ja puru 35 min. Siis võta ahjust välja, ahi jäta samale temperatuurile ootele. Jahuta põhju. Haki või pudenda näppude vahel tofu väikesteks tükkideks. Vali ise järjekord, kuidas soovid kihte korvikesse asetada. Purusta ka puru jaoks laotatud kiht pudiks. Aseta mõnesse korvi näiteks esmalt tofu, siis moos ja siis puru või esmalt moos, siis tofu ja siis puru. Mõne puhul võid isegi asetada puru moosile ning tofu jätta kõige peale. Küpseta valmis korvikesi veel ca 10 min. Serveerida võid nii sooja kui jahtununa.



esmaspäev, 19. september 2016

Peedi-kaalika salat juustu ja küüslauguga



Nagu ka eelmises kapsasupi ja varasemas kõrvitsasupi postituses, jätkaks sügiseselt värviliste köögiviljade temaatikaga. Klassikaline peedi-küüslaugu-juustu salat maitseb mulle väga. Aga kõiki lemmikuid saab aeg-ajalt huvitavamaks muuta. Kuna tellisin jälle portsu talukaupa Pihlaka Talust, siis seekord lisasin salati tõhustamiseks ka riivitud kaalikat, maitsestamiseks kasutasin mädarõika-majoneesi (Salvest) ning lisasin ka Apetina Classic kreemjuustu lisaks tavalisele riivjuustule. Väga mõnna sai. Serveerisin seda esimesel õhtul küpsetatud kanakintsude kaaslaseks, teisel päeval panin aga kuhilaga lihtsalt võileiva peale. :)

Peedi-kaalika salat


Võrdsetes osades mahepeeti ja -kaalikat (kasutasin 500 g + 500 g)
ca 150 g riivjuustu (kasutasin tavalist Eesti Juustu)
Pool purki (ca 150 g) Salvesti mädarõikamaitselist majoneesi
1 küüslauguküüs
Maitse järgi soola - ole ettevaatlik lisamisel, komponendid on juba soolased
Tahkemat soolast kreemjuustu (Apetina) 
Kõrvitsaseemneid (võid kergelt üle röstida)

Pese peet ja kaalikas ning lõika need suurteks tükkideks (ära koori eelnevalt). Pane külma veega keema, nii et vesi kataks köögiviljad vaevalt, keema tõusmisel maitsesta vesi soolaga. Keeda vaiksel tulel ca tunnike aega, kuni kahvliga katsudes tükid tunduvad pehmed. Võid ka veidi kõvemaks jätta vastavalt maitseeelistusele - riivida saab neid ikka.
Lase köögiviljadel jahtuda, siis koori väga väikese vaevaga ning riivi jämeda riiviga. Vajuta värske kooritud küüslauk noaga lapikuks, et sellest eralduks mõnusad mahlad ja nüüd juba tükelda peeneks. Lisa peedi-kaalika segule koos riivjuustu ja majoneesiga. Kreemjuust ning seemned pudenda kas serveerimisel salatile (see oli variant, mida kasutasin mina) või kui soovi veelgi toitvamat salatit, sega endale sobiv kogus salatisse sisse.







teisipäev, 6. september 2016

Algava külmema aja supp ja igasuguseid uudiseid

Supiretsepti toon välja allpool, kõigepealt aga toon kiirkorras välja, mis siis vahepeal põnevat juhtunud on. :) Esiteks - minust sai Tordimeistrite Liidu Liige. Natuke naljakas sellest siin hapukapsasupi võtmes kirjutada :D, aga no sööma peab ju ka, mitte ainult magusat vaid ka midagi tõhusamat ja no... ei jõudnud varem postitust teha ning edasi lükata seda ka enam ei tahaks. Olen 99% alustaja alles ja seda enam väga uhke ja tänulik selle uue tiitli üle. Ennekõike motiveerib see tegema oma tööd eriti korrektselt ja hästi! Infot Liidu kohta leiab siit: http://www.tordimeistriteliit.ee/.

Teised tehtud tegemised, millest eriti viimane andis suvehooajale mõnusa ilusa-ilmalise lõpupaugu, olid minu enda kodukoha Peetri kodukohvikute päev, mis kulges stressivabalt koduukse kõrval ja Uue-Maailma Tänavavestival (http://www.tanavafestival.ee/), mis oli sel aastal ikka juba mõõtmetelt varasemaid pika puuga ületav. Kõik koogikesed said müüdud, inimesed olid ilusad, head ja õnnelikud ning tuul tahtis telgi minema viia. :D



Ja nüüd siis supist ka...


Hapukapsasupp ohtra sealihaga (ilma kruupideta)


ca 2 l pott


400 g porganditega kapukapsast
400 g sea kaelaliha
mõned porgandid
mõned kartulid (mõlemaid olenevalt kui paksu suppi soovid)
Maitseaineid: musta pipart, soovi korral loorberit, vajadusel soola (kui hapukapsastest seda piisavalt ei eraldu)

Aja suured lihatükid külma veega keema, riisu vaht ära ja lisa kapsas. Hauta tunnike ning siis hakka vaikselt koorima ning tükeldama kartuleid-porgandeid. Lisa ka need ja keeda kokku vähemalt 1,5 h. Võta liha välja ja lõika väikesteks tükkideks. Lisa supi sisse tagasi. Kui Sa väga liharikast suppi ei soovi, siis võid osa lihast jätta näiteks mõnusaks külmaks võileivakatteks vms. Serveeri soovi korral hapukoorega ja koduse rukkileivaga (minul oli endaküpsetatud leib, aga soovitan väga näiteks Põhjaka leiba!)