esmaspäev, 3. aprill 2017

Puuvilja-pähklikook speltajahust


Mul on üks klassikaline ameerikapärane koogiraamat, kus kõik koogid nõretavad võist, valgest suhkrust ning rafineeritud nisujahust. :) Kuna need komponendid mind väga enam ei kõneta, aga vana kooli kokaraamatute kasutamine iseenesest tekitab kuidagi hea tunde, siis tegin nii nagu ma ikka alati teen - kohandasin retsepti, seekord ikka üsna põhjalikult.

"Fruit cake" speltast


mina kasutasin 34x22 cm kandilist vormi 


6 dl speltapüüli
1 tl küpsetuspulbrit
1/2 tl kardemoni
1/2 tl kaneeli
näpuotsatäis soola
2 spl kakaopulbrit
2 dl kuivatatud puuvilja- ja/või marjasegu
1 dl hakitud kuivatatud aprikoose
1 dl kergelt kuival pannil röstitud seesamiseemneid
2 dl hakitud kreeka pähkleid
2 dl toorsuhkrut
2 suurt kergelt lahti klopitud vabakana muna
250 g kookospiima
200 g extra virgin kookosõli (pigem jahedam - ehk siis tahkel, mitte voolaval kujul)


Säti ahi 175 kraadi C juurde soojenema. Õlita küpsetuspann, aseta sellele küpsetuspaber (et paber paremini kinnituks, tuleb pann eelnevalt õlitada). Õlita omakorda imeõhukeselt ka paber.

Sõelu jahu suurde kaussi, lisa maitseained, küpsetuspulber ja kakao, sega korralikult läbi. Lisa väikeste tükikeste haaval kookosrasv ja näpi sõrmedega kiiresti tainaks, nagu teeksid tavalise võiga muretaina puhul. Hõõru kuni peeneteralise pudi tekkimiseni.

Lisa kuivatatud viljad ja pähklid, toorsuhkur, sega ühtlaseks. Nüüd lisa lahtiklopitud munad ja korralikult loksutatud või ühtlaseks segatud kookospiim. 

Tõsta tainas ettevalmistatud vormi ja silu ühtlaseks. Kui Sul on suhkrut veel, siis võid sellega veel pinna üle ka riputada, siis jääb mõnus karamelline koogipind.

Küpseta kuni tund aega olenevalt ahjust (käi aeg-ajalt kontrollimas). Kui pealispind tahab liiga tumedaks tõmbuma hakata, siis kata vorm fooliumiga ja küpseta nii edasi. Kook on valmis kui sissepistetud hambaork jääb puhtaks.

Jahuta kooki veidi aega vormis. Kui see on veel soe / leige, võid juba ettevaatlikult paberiservadest kinni võttes ta välja ka tõsta ning serveerida.




Kommentaare ei ole: