pühapäev, 26. juuni 2016

Kuldkollane juustupirukas odrapõhjal


Teate see sai minu meelest ikka kohe nii hea, et pistsin esimese hooga üksi pea pool pirukat nahka. :) Kuna tänapäeval on tervislikke alternatiivseid toiduaineid nii palju, siis mängida saab pea kõikide vanade klassikaliste toitudega, sealhulgas ka lihtsa lahtise juustupirukaga. Kasutasin põhjaks nisujahu asemel täistera odrajahu ning või asemel extra virgin kookosrasva (et see toode minu südamesõber on, pole vist ühelegi selle blogi lugejale enam uudis). Täidises kasutasin koore asemel piima, lisasin päikesekuivatatud tomateid ning enam mitte vaid idamaades vaid üle ilma tuntud tervisejuurt kuldset kurkumit, mis annab kauni kollase värvi ka. Kurkum aitab terve rodu tervisehädade puhul, mida ma siin hetkel loetlema ei hakka, küll aga võin seda teha millalgi siis kui kirjutan taas Ayurveda teemadel. Ahjaa, üks uus põnev sool on ka minu riiulil: Himaalaja Kristallsool, Loodusvägi oma loomulikult. :)

Peab arvestama, et põhi jääb küll mõnusalt mure (isegi muredam kui originaal-nisupirukataigna puhul), kuid laguneb ka oluliselt rohkem laiali. Seetõttu on tegelikult parim seda serveerida hoopis otse mõnest ilusast pirukavormist. Mina seda ei teinud ning riskisin sellega, et pudises ikka päris palju. Aga see on kogu headuse juures küll kõige väiksem mure.


Lisaks selle piruka ja hulga tortide tegemisele (no lihtsalt oli vaja teha erinevatele inimestele torte :)) olen viimasel ajal muuhulgas natuke võidelnud ühe kiusatust tekitava mõttega. On inimesi, kes on soovitanud mul sel aastal end üles anda saate "Eesti parim pagar" uueks hooajaks. Kui see saade eelmisel aastal jooksis, siis jälgisin seda  ja elasin  eriti viimasele viiele kangele väga kaasa. Siis muide lubasingi endale ja praegu tundub, et liiga suure suuga ka mõnele teisele :), et järgmine aasta mina sellest osa võtta tahan. No muidugi ma tahan... Aga... 1) kas ma tunnen end piisavalt kindlalt, sest eelmise aasta esikolmik oli ikka väga tugev? 2) kas ei pane ma oma tegemisi ja aega väga lukku sellega pikaks ajaks, nii et käesolev blogi ja Helena's Bakery jäävad täitsa sööti? 3) kas ma jõuan enne salvestusi piisavalt harjutada veel näiteks selliseid asju, mida eluski teinud pole, nagu makroonid?! :D 
Kes küll annaks mulle vastused neile kolmele küsimusele... Aga ajad on näidanud, et pole vast ühe asja kallal tarvis kaua heietada - elu toob oma vastused niikuinii ja plaanide tegemisega ei maksa üle pingutada. Nii et nüüd asume hoopis tervisliku juustupiruka retsepti juurde. Selle tegemiseks pole küll vaja miski kange pagar olla, sest see ei käi kellelegi üle jõu!

Nagu ikka, panen südamele, et võimalusel kasuta kasvõi mõnd toorainet mahedana.


Kuldne juustupirukas odrapõhjal


20-cm pirukavorm 


PÕHI:
3 dl täistera odrajahu
100 g extra virgin kookosõli (pehmet, toatemperatuuril)
Paar näpuotsatäit Himaalaja kristallsoola või näiteks soolahelbeid
TÄIDIS:
200 g meelepärast riivjuustu (kasutasin tavalist Eesti juustu, aga võib kasutada mõnd pikantsemat)
2 vabakana või ökomuna
1,5 dl piima
1 tl kurkumit
näpuotsatäis musta pipart
6 õlist nõrutatud päikesekuivatatud tomatit

Kaunistamiseks ja lisandiks: värskeid salatilehti, ürte

Kata pirukavorm küpsetuspaberiga soovi korral. Kuna põhi on üsna õline ja mure, siis ta kinni niikuinii ei jää. Eelkuumuta ahi 200 kraadini.

Sega odrajahu soola ja kookosrasvaga. Kuna see kombinatsioon niikuinii ei tööta samal põhimõttel nagu klassikalise (või + jahu + jääkülm vesi) pirukataigna puhul, siis ei ole vaja järgida samu reegleid - rasv ei pea olema külm (tegelikult vastupidi, ei tohikski, muidu ta ei segune jahuga), ning seda ei pea jahuga hakkima vaid võib lihtsalt segada ja ongi kõik. Vesi ei anna üldse midagi juurde, pigem rikub tainast. Ühesõnaga :) sega põhja koostisained ja vooderda pirukavormi põhi ning ääred. Eelküpseta 10 minutit.

Puista põhjale riivjuust ning aseta sellele terved tomatid. Klopi munad ja piim, lisa kurkum ja pipar. Vala üle juustu ja tomatite. Küpseta ca 20 minutit ülevalt ja alt režiimil (jälgi piruka värvust, kui hakkab liigselt pruunistuma, muuda režiimi pöördõhu peale või keera kuumust oluliselt väiksemaks).

Serveeri ohtra rohelise kraamiga ja mõne kerge naturaalse mahlajoogiga.

Muide, see pirukas on ka väga maitsev otse külmkapist võetuna ja ei peagi tingimata ahjus üles soojendama! Eriti kuumal suvepäeval, mõnus vahepala-amps.



Kommentaare ei ole: