teisipäev, 21. juuni 2016

Talupoeglikult toekas kanapraad


Seda toitu valmistasin esimest korda, kui olin täitsa lapseohtu, ca 17-18-aastane. Vanad inglisekeelsed kokaraamatud olid abiks. Kui see tookord valmis sai, olin lapselikult õnnelik ka, sest see tundus nii maitsev ja rammus mõnutunnet loov toit. Sellisena see mu mälusse jäänud ongi  ja pettuma ei pidanud ka seekord, mis siis, et ma praegusel eluperioodil oluliselt vähem ja harvemini liha tarbin. 

Veidi vaid muutsin kasutatava rasvaine kogust (mis tookord aastaid tagasi oli ikka kolossaalne :)) ning või asemel kasutasin selitatud võid ehk "ghee'd", mis on India traditsioonilise terviseteaduse (minule südamelähedase) Ayurveda raames välja töötatud toode. Ghee'st ma praegu pikemalt kirjutama ei hakka, kuid sellest leiab netiavarustest hulgaliselt infot, kasvõi näiteks siit: http://www.hingepeegel.ee/tee-ise/ghee-ehk-selitatud-voi-tegemine/. Sina võid loomulikult kasutada ka võid või meelepärast õli. Või ja ghee annavad siiski sellele roale eriliselt suussulava iseloomu. 

Maitsestamisel kasutasin peamiselt küüslaugumekiga Kotanyi naturaalset kanamaitseainet.
Üks nipp veel: traditsiooniliselt kasutatakse ju roogades vedelike paksendamiseks tavalist rafineeritud valget nisu- või maisijahu, mina aga soovitan täisterajahu. Olen kasutanud nii täistera nisu- kui lausa rukkijahu või tatrajahu ning ka kõikvõimalikke muid tervislikke jahusid kastmete paksendamisel. Lisaks toiteväärtusele, annavad need kõvasti juurde ka maitsele!




Talupoja kanapraad


1 suur ahjuvormitäis


2 kana poolkoiba (mitte trummipulka, vaid kintsuosa)
2 kanafileed
4 suurt kartulit
4 viilu e-vaba suitsupeekonit
3 porgandit
4 sibulat
125 g (pool pakki) väikseid pruune šampinjone
1 - 2 spl gheed või taluvõid
värskelt jahvatatud musta pipart
pool pakikest Kotanyi küüslauguga kanamaitseainet või Sulle meelepärast kanamaitseainet (kui kasutad muud, siis lisa toidu sisse ise veel 1 purustatud küüslauguküüs)
5 dl kanapuljongit (kasutan orgaanilist kanapuljongikuubikut)
3 kuhjaga spl täistera nisujahu
1 loorberileht
1 tl jahvatatud paprikat
värsket tilli ja peterselli kaunistuseks

Koori kartulid ja porgandid, puhasta sibulad. Eelsoojenda ahi 200 kraadini. 

Sega jahu kanamaitseainega, laota segu taldrikule. Poolita suured kanafileed keskelt, et nad oleksid enam-vähem ühtlased pontsakad tükid. Kokku on Sul siis 2 koiva- ja 4 fileetükki. Keera neid tükke nüüd maitseaine-jahusegus. Kuumuta pliidil pann koos ghee ja võiga ning pruunista kanatükid igast küljest. Aseta ahjupannile ootama.

Nüüd lõika peekoniribad suurteks nelinurkseteks tükkideks, lõika väiksemad sibulad 4-ks veerandikuks (või suuremate puhul poolita mõnd tükki veel). Seeni ära lõigu üldse, eeldusel, et nad on väikesed armsad nupsakad. Idee on teha rustikaalne suurte tükkidega ahjuroog. Samuti tükelda kartulid ja porgandid - kartulite puhul piklikud tükid ja porgandite puhul paksud seibid.

Prae pannil peekonist eralduvas rasvas peekon, sibul ja seened mõne minuti jooksul läbi. Lisa pannile kanade veeretamisest üle jäänud jahu, alanda kuumust ning sega korralikult kõik pannil olev jahuga kokku. Samal ajal keeda kannus vett ning vala see eraldi potikesse puljongikuubiku peale. Sega korralikult, keeta pole vaja, kuubik lahustub kuumas vees.

Lisa tasakesi järk-järgult valades pannile valmis puljong, pidevalt segades. Lisa paprika, ja must pipar ning kontrolli soolasust (mis peaks olema OK, mina soola küll enam ei lisanud).

Vahepeal aseta kana juurde pannile kartuli- ja porganditükid ning siis vala valminud kastmesegu peekonite ning seentega üle panni. Lisa pannile ka loorber. Küpseta ca 40 min fooliumi all ning siis 20 min ülevalt ning alt režiimiga ilma fooliumita. Kui fooliumi ära võtad, võid vaadata, kas Sulle meeldib prae konsistents - kui leiad, et soovid vedelamat hautist, siis lisa surts-haaval kuuma vett.

Kui roog on valmis, eemalda loorberileht ning raputa enne lauale andmist üle hakitud peterselli ning tilliga või vali neist endale meelepärane.

Sobib hästi kodus küpsetatud või kodus küpsetatule sarnaneva :) leivaga.


Veel aga tahtsin täna kirjutada ühest üritusest, millest on juba üle nädala aja möödas, nimelt Tallinna Tänavatoidu Festivalist http://tallinnstreetfoodfest.ee/. Käisin ka kaemas ja põnev oli. Loomulikult ei saanud kõigi pakkujate toodangut ühe hooga maitsta, aga püüdsime valida hoolikalt ning võisime 100% rahule jääda. Nimelt sattusime Evelin Ilvese ja JES Sandwich Studio peale https://www.facebook.com/jessandwichstudio/, kelle erinevad paksult head-paremat täis võileivad olid minu arust üldse üks selle ürituse hittidest

Teisest küljest jällegi Pellini kohvipoe (https://www.facebook.com/love.Pellini.coffee/) kohvis pidin paraku küll pettuma ja pärast pikka vaidlust kohvivalmistajaga ma selle sinna letile jätsingi. Head kanget oakohvi lahjendati kuuma veega, nii et sellest sai üks - vabandage väga - lurride lurr (sama arvas ka kohvigurmaanist sõbranna). Kui ma uurisin baristalt, et mille pagana pärast ta kohvi niimoodi rikub ja veega lahjendab, siis selgitati seda, et see peabki nii olema, kuna on Americano. Minu meelest sellisel juhul siiski peaks ikka tahvli peale välja ka kirjutama, et pakud Americanot. Mujal kohvikute menüüdes, kus Americano (ehk veega pikendatud kohv) on valikus, see küll nii on. Pealegi minu meelest oli see isegi Americano kohta liiga lahja. :) Pettusin ning usun miskipärast, et ma ei olnud ainuke. Minu meelest pigem serveeri siis juba pigem väiksem tops head crema'ga kaetud aromaatset kohvi, kui suur laar maitsetut vedelikku. Sorry... Aga no ma lihtsalt saan kurjaks, kui mulle pakutakse halba kohvi! :)

Maitse üle aga ei vaielda ja kindlasti on inimesi, kellele selline kohv peale läheb, ega nad muidu vast poleks julgenud seda pakkuma hakatagi. ;)


Kommentaare ei ole: