kolmapäev, 18. mai 2016

Teistmoodi kotletikesed


Sattusin ostma talukauba laadalt paar peotäit juustuga toorvorstikesi. Selliseid mõnusaid naturaalseid pikki ja peenikesi. No kohe tuli selline soolase ampsu isu. Sõime paar tükki ära ja siis ühtäkki vilksas peast läbi üks millalgi nähtud Jamie Oliveri saade, kus ta tegi sellise ootamatu triki, et purustas vorstid hoopis köögikombainis parajaks hakklihaks ning tegi neist sel kombel mingi roa. Ma ei mäleta, mis ta täpselt tegi - ilmselt mingi pasta. Mina aga otsustasin originaalitseda ja teha hoopis toorvorsti kotletid. Siduva puruna kasutasin mitte saia, vaid ise purustatud rukkileivapuru, et oleks tervislikum ning maitse nüansirikkam. Selle võib iga kell varem valmis teha - kuivata järelejäänud leivaviilud või koorikleivad õhu käes ja siis purusta köögikombainis ning säilita kuivas kapis karbis või purgis. Peab mainima, et see purustamine teeb muidugi põrgukära, nii et hakkasin ise kaaluma, et ehk järgmine kord teen vastupidi - purustan värskena ja siis laotan puru laiali ja kuivatan õhu käes ära. Peab katsetama...

See on üks äärmiselt kiire ja argiõhtune natuke vaheldusrikkust pakkuv roog, mille kõrvale sobib hästi pakkuda kreeka jogurtiga segatud salatimaterjali. Mina tegin üsna tõhusa salati - juba valmis keedetud valgetest ubadest, tomatist, porrust ja nagu öeldud, kreeka jogurtist, mida maitsestasin soola ja paprikapulbriga.


Vürtsikad toorvorsti kotletid


10 väikest kotletikest


1/2 dl riivleiba või köögikombainiga purustatud kuiva leiba
1 dl piima
230 g toorvorstikesi (minu omad olid veel lisaks juustulisandiga)
meelepäraseid ürte (üldiselt toorvorstikesed on juba üsna tugevalt maitsestatud, nii et ega sinna väga midagi lisada polegi vaja - panin moe pärast paar näpuotsatäit kuivatatud peterselli
5 cm pikkune paksema või 10 cm pikkune peenema porru valge otsa poolne tükk
2 spl extra virgin oliiviõli (NB! Vastupidiselt levinud arvamusele, võib neitsioliiviõliga praadida küll, eeldusel, et temperatuur ei tõuse üle 180 kraadi! Siis on see tegelikult üks parimaid õlisid mõõdukal kuumusel praadimiseks)

Lisandiks näiteks ube (võib ka konserveeritud, korralikult nõrutatud, loputatud ja siis uuesti nõrutatud - loputamine vähendab "gaase" ja rasket seeditavust tekitavaid ühendeid), kirsstomateid, hakitud värsket porrut, paprikapulbriga maitsestatud kreeka jogurtit.
  • Kalla esmalt riivleivale piim ja lase veidi paisuda. 
  • Niikaua purusta tükkideks lõigatud vorstikesed köögikombainis või miks ka mitte saumikseriga, kui Sul on see suure võimsusega.
  • Klopi lahti muna, lisa petersell (loomulikult võib ka kasutada värsket - minul on lihtsalt kuivatatud petersell alati igaks petteks olemas, sest see on minu meelest väga tänuväärt maitseaine).
  • Soola ega pipart ma ei soovita lisada, sest reeglina on toorvorstid tõesti soolased ja vürtsikad.
  • Kui leiva ja piima segu on jäänud üsna vedel, siis nõruta sealt veidi piima välja, et kotletid ei hakkaks voolama. See sõltub leiva sordist ning seismise ajast.
  • Sega kõik omavahel ühtlaseks tainaks.
  • Võid kotletid eelnevalt valmis vormida ja panna märjaks tehtud taldrikule ning siis juba kõik korraga eelsoojendatud õliga pannile. Mina aga vormisin neid jooksvalt ja panin ükshaaval soojenevale pannile. 
  • Prae kotletid mõlemalt poolt keskmisel kuumusel pruuniks.
  • Serveeri oma soovipäraste lisanditega või kui ideid napib, siis juba eelpool soovitatud oasalatiga. Ka kurgisalat võiks kergemaks lisandiks suurepäraselt sobida.
Ja ärge siis ikka unustage ka hääletusele pilku peale heitmast või koguni Šokolaadimaa poolt hääletamast ;) Teha saab seda siit: https://surveer.com/s/W94RS22J ja infot konkursi kohta saab siit: http://bestblog.ee/. Ma hetkel ei tahakski hakata sel teemal enam pikemalt heietama - üle-eelmises ja üleüle-eelmises postituses olen seda teinud ka juba. Andke hääl ikka sellele, kelle poole süda kutsub andma. :)

Järgmiste ampsudeni!



Kommentaare ei ole: