laupäev, 11. juuni 2016

Kausikook besee, kohupiima ja Chaga mustikatega


Olen juba ühe korra varem kasutanud Chaga Health'i superfoode (tookord pohlasid) oma retseptis. Seekord on kasutusel külmkuivatatud mustikad. Chaga loosung on, et "Iga taim jutustab meile oma loo". Olles juba päris palju saanud võrrelda orgaanilisi tooteid tavaliste köögi- ja puuviljadega ning marjadega, siis võin kinnitada, et puhtalt kasvatatud taime puhul see tõesti nii on. Maitse lihtsalt on parem ja rikkam. Ka selle kihilise magustoidu puhul vabaneb iga marja puruks hammustamisel mõnus tummine mustikaline maitselahvatus. Täitsa metsamustika moodi. Ja külmkuivatatud marjad ise ei ole kuivatamise tehnoloogia erinevuse tõttu mitte kuivad ja krimpsus, vaid õhulised ja täielikult oma algse kuju säilitanud. Vast lihtsalt nõksuke pisemad. Kui sedagi... Külmkuivatamine säilitab marjade välimuse ja toiteväätuse parimal võimalikul viisil. Mustikad näiteks on väga rikkad antioksüdantide ja C-vitamiini poolest. Samuti on mustikad ju vanad tuntud silmade tervise turgutajad.


Sellises trifle'i moodi kausiroas on mustikad silmale ilusad ja tasakaalustavad hästi magusa besee ning koorese kohupiima maitset ning struktuuri. Eks see iseenesest ju üks mõnusalt patune dessert ole, aga just nende marjade kasutamine laseb terviseteadlikel küll hoopis kergema südamega sellest ampsu võtta. :) Ülimaitsev tuli ta küll! Krõbiseva komponendina võib kasutada isetehtud beseed, beseeküpsiseid, mandliküpsiseid või muud sellist krõmpsuvat, õhulist ja kerget. Loomulikult võib kasutada ka värskeid ning erinevaid sorti marju. Kihiliste magustoitude puhul ongi alati fantaasialennu piir hästi lai - lihtsalt vähemalt üks komponent peaks olema pehme ja niiske, teine krõbe või krõmpsuv, kolmas värskendav-hapukas. Nii ka siin. Lisaks puistasin veel lisakrõmpsu andmiseks peale röstitud mandleid, mis andis maiusele ohtralt iseloomu ja toekust juurde.

Kihiline dessert mustikate ja mandlitega


2 portsjonit


Pool pakki Chaga külmkuivatatud mustikaid või peotäis meelepäraseid värskeid marju
Näpuotsatäis kuival pannil röstitud mandleid
6-12 väikest beseeküpsist või õhulist mandliküpsist (või üks kõik mis küpsist või puru, tingimusel, et see ei ole raske ega rammus)
1 pakk (200 g) lahjat vanillikohupiima
1 väike pakk (2 dl) 35% vahukoort

Vahusta koor koos kohupiimaga kohupiimakreemiks. Purusta küpsised kergelt. Rösti keskmisel kuumusel ilma rasvainet lisamata mandlid ja lase neil jahtuda. Lao kahte läbipaistvasse kaussi või pokaali kõik komponendid järjekorras: kohupiim + marjad + küpsised + kohupiim + marjad + mandlid. Puista marju peale ka, sest nemad on selle toidu kangelased. :)



Kommentaare ei ole: