reede, 1. juuli 2016

Lahja veiseliha-juustu burks


Burgerit mina pean millegipärast suvetoiduks. Esiteks on kotletti hea grillida - kergelt suitsune maitse annab palju juurde ja teiseks kui käärid burksi näiteks paberisse ja haukad, siis kus mujal sa seda ikka teed kui mõnel suveistumisel või -üritusel. Nojah, tänava peal võib ka muidugi. :)

Kasutades juustukuubikuid, tegin seekord ilusad täpilised burgerikotletid. Kasutasin lahjat veisehakkliha ja juust ise on ka 10%-ne vähese rasvasisaldusega juust basiiliku ja oregaanoga. Et ürte oleks ikka rohkemgi, siis lisasin burgeritaignasse ka kuivatatud rosmariini.

Öeldakse, et burgerikotleti sisse on vaja lisada rasva. Seekord oli aga minu eesmärk teha nimelt hästi taljesõbralikud burgerid, rasva ja mahlasust saab ka kastete ning salatitega veidi juurde timmida. Selleks et burksid kuivaks ei jääks, soovitan taina sisse lisada mõnd tomati baasil kastet või täitsa tavalist ketšupit.

Salati tegin hästi lihtsa, aga samas särtsaka. Lisasin soolakristallidega chillimaitseainet, mida saab ise veskist jahvatada.

Salatiks saab burgeri vahele tegelikult kasutada tõesti, mida iganes külmkapis leidub. Selle retsepti teravat chillit aitab tasakaalustada maha jahutav hapukoor. Ei majoneesi ega mingeid muid kastmeid ma ei lisanud. Ainult veel juustuviil ja ongi voila. :)

Lahjad juustuburgerid vürtsika salatiga


2-3 burgerit (oleneb kui suured teed)


2-3 meelepärast kuklit
300 g veisehakkliha (kui kasutad veel ka delikatesshakkliha, siis on eriti rasvavaene, aga võib ka juhtuda, et jääb veidi kuivaks)
2 spl ketšupit või paksu tomatikastet
näpuotsatäis rosmariini
10 - 15 tk Apetina lahjasid juustukuubikuid või muid meelepäraseid juustukuubikuid
2 hapukurki
pool paprikat
1 tomat
hakitud tilli
2-3 spl hapukoort
Kotanyi või muud veskist keeratavat chillimaitseainet
küüslaugusoola või tavalist soola
2-3 juustuviilu
2-3 suurt salatilehte


Lülita ahi sisse 200 kraadi juurde. Sega kokku kotletitainas. Sega hakkliha ketšupi ja rosmariiniga (mina eraldi soola ei lisanudki, kuna juust ning ketšup annavad soolasust ja kuklile lisatav salat ja juust samuti). Vormi parajad pontsakad kotletid ning suru neisse kelmikad juustutäpid (nagu pildil), aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta ca 10-15 min (siinkohal käib see ikka väga tunde järgi minu meelest :)).

Küpsetamise viimasel paaril minutil suska ahju ka saiad sooja. Haki kõik salatiained, jahvata või raputa peale chillimaitseainet ja sega hapukoorega.

Aseta kuumale saiapoolele juustuviil, siis kotlet, ohtralt salatit ning lõpuks salatileht ja teine pool. Ilmselt pead seda burgerit sööma noa ja kahvliga, aga mina haukasin ikka nii nagu peab, et kõik nõrgus lõuga mööda alla. :D Sellisel juhul varu ohtralt salvrätikuid! 

Kuigi üsna lahja, siis piisavalt mahlane on see burger ikkagi!












Kommentaare ei ole: