Kookospiimas hautatud köögiviljad
Mina tahtsin teha täiesti piima- ja võivaba vegan püreed, lisada ka muid köögivilju ja kasutada kookospiima, selle nipi võtsin aga sujuvalt üle. Tulemus oli tõesti võrratu. Võimalusel kasuta ikka nii palju mahedat toorainet kui vähegi saad.
Kookospiimas hautatud köögiviljapüreesupp
Ca 1,5 l olenevalt köögiviljade suurusest
4 suurt kartulit
4 suurt porgandit
800 ml kookospiima
1 spl extra virgin kookosõli
1 suur sibul
1 suur küüslauguküüs
1 tl kurkumipulbrit
soovi korral purustatud chillipipart
1 tl meresoola
chia seemneid
Koori ja tükelda porgandid paksudeks ratasteks. Vala kookospiim suurde potti ja lase keema tõusta.
Alanda kuumus vaevu podisevaks. Lisa sool ja porgandid. Nüüd tegele kartulitega. Koori need ja lõika porgandiratastest veidi suuremateks tükkideks, et keemisaeg tuleks enam-vähem sama. Lisa potti, kata kaanega ja hauta madalal tulel. Niikaua koori sibul ja küüslauk, tükelda ja prae kookosõlis kuldseks. Jäta ootele. Kontrolli köögiviljade valmidust. Kui nuga läheb neist vaevata läbi, siis on aeg tuli kinni keerata. Lase veidi rahuneda. Lisa sibula-küüslaugu segu ja kurkum ning soovi korral veidi chillit. Püreesta saumikseriga ettevaatlikult samas potis (eeldusel, et pott on kõrge, sest muidu võid kuumade pritsmetega kõrvetada saada!) või siis vala tasakesi ümber blenderisse ning püreesta seal. Ära püreestamisega üle pinguta, et kartulid ei muutuks ebameeldivalt liimjaks. Väikesed tükikesed püree sees on väga teretulnud ja annavad tekstuuri - me ei tee vana kooli püreed, kus ei tohtinud olla ühtegi tükki! :) Serveerimisel puista üle chia seemnetega, mille iga sööja võib ka püree sisse segada, et need seal tasapisi paisuma hakkaksid. Maitse igaks juhuks ka - võib-olla vajad veidi soolasemat rooga, siis lisa soola.
Kommentaarid