teisipäev, 18. aprill 2017

Kukeseene pirukas ehk kuidas ma juba igatsen suve :)


Kukeseened küll veel valmis pole, aga alati saab suvise maitse meenutamiseks kasutada kas soolatud või külmutatud kukeseeni, samuti kukeseenemaitselisi lisandeid nagu näiteks uus Valio Viola kukeseene-ürdi maitseline sulatatud juust. Lisatäidiseks sobivad ühtviisi hästi nii suvikõrvits kui baklažaan, millest mina kasutasin mõlemat. Muna pole üldse vaja, sest sulatatud juust seob küpsedes piruka ilusti ära. Põhja aga tegin nii parema maitse kui ka suurema toiteväärtuse huvides hoopis rukkijahust, kuhu imevähe ka nisujahu lisatud, et põhi väga pude ei tuleks.

Kukeseene-suvikõrvitsa-baklažaani pirukas rukkipõhjal


28 cm läbimõõduga vorm



PÕHI
200 g täistera rukkijahu
30 g nisupüüli jahu
150 g võid
1/2 tl küpsetuspulbrit (võib ka ära jätta - muudab veidi kohevamaks, kuid mitte oluliselt)
1/2 tl soola
1 tl suhkrut

TÄIDIS
300 g soolatud või külmutatud kukeseeni (kui soolatud, siis leota neid vähemalt tund aega eelnevalt külmas vees ja vaheta mõned korrad vett)
1 baklažaan
1 suvikõrvits
1 sibul
1 küüslauguküüs
2 spl kvaliteetset õli
2 spl värskelt pressitud sidrunimahla
185 g ehk 1 väiksem karp Valio Viola kukeseene-ürdi sulajuustu
100 g parmesani
värskelt jahvatatud musta pipart
peotäis tilli

Sega jahud omavahel kokku ning ka küpsetuspulbri, soola ja suhkruga. Haki külm või väikesteks kuubikuteks ning töötle jahuseguga puruseks tainaks. Ideaalne oleks nüüd see omakorda pallikujuliselt toidukilesse mässida enne külmkappi panekut, aga mina olen laisk inimene ja mätsin taina kätega lihtsalt tugevalt vastu kausi põhja ümaralt kinni ja panen koos kausiga külma. :)
Säti ahi esialgu 225 kraadi juurde. Hakka juba täidist ette valmistama. Haki kõik köögiviljad võimalikult väikesteks kuubikuteks. Nõruta seened. Alusta praadimist kuumas õlis seentest. Kui need on veidi pruunistunud, lisa sibul ja küüslauk. Prae kõik koos kuldseks. Lisa baklažaan. Ilmselt pead nüüd kuumust tõstma, et pann liiga maha ei jahtuks. Kui liigne vedelik on aurustunud ja ka baklažaan juba veidi küpsenud, lisa viimaks suvikõrvits. See annab omakorda palju vedelikku välja, mis tuleb ära aurustada ja kõik koos veel korraks läbi praadida. Ära pigem soola lisa, juhul kui kasutasid soolaseeni (maitse eelnevalt seent, et kui palju see leotamise käigus soola kaotas - kui vaja, siis muidugi lisa segule soola). Lisa sidrunimahl ja pool hakitud tillist ning pipar, hoia segu soojas. 

Praadimise vahepeal, kui näed, et ahi on juba õige kuumuse saavutanud, kata lahtikäiva küpsetusvormi põhi küpsetuspaberiga, kinnita ääred ja pane mure-rukkitainas vormi. Tee selleks käed külma veega märjaks, vajadusel korduvalt. Suru ühtlaselt põhjale, torgi kahvliga augud sisse ja küpseta 8 min. Siis võta välja ja keera ahi 200 kraadi juurde.

Lisa kuumale täidisele sulajuust ja sega ühtlaseks. Aseta segu taignapõhjale ja silu siledaks. Küpseta 200 kraadi juures kuni 30 min. Kontrolli valmidust terava noaga - kui täidis ei valgu laiali ja hoiab ilusti kokku, on aeg peale laotada riivitud parmesan. Parmesani ma pruunistada ei soovita, pigem lihtsalt peale ära sulatada. Seega aseta parmesaniga kaetud pirukas ahju tagasi vaid viieks minutiks - kõige parem, kui ahi on selleks ajaks juba üldse välja lülitatud. Kui siiski tahad veidi pruunistada, jäta ikka ahi lõpuni välja sisse. 

Pirukas sobib serveerimiseks soojalt, lisandiks sobivad ideaalselt väikesed värsked krõmpsud porgandid, mida ei pea isegi salatiks töötlema ega koorima. Kaunista pirukas ülejäänud tilliokstega.