laupäev, 15. aprill 2017

Valge kala peedi-juustu kastmes, läätsepadjal

Mul on uudiseid. :) Tulekul on uus koduleht ja hoopis teise nimega, inglisekeelne ning teise sisuga ka - hõrgu, kauni ja värvilise vegan toidu leht. Nii kui see valmis on, jagan seda kohemaid ka siin ning Šokolaadimaa muutub siis valmiskirjutatud raamatuks, mida alati on tore uuesti sirvida. Veganlus on minu jaoks tulnud, et jääda juba tegelikult pikema sissejuhatava üleminekuperioodi jooksul (miks ma nii otsustanud olen, võite alati küsida minult personaalselt) :), ma ei hakka siin pikemalt selle kohta targutama - niigi on ühiskond juba kuidagi väga tagajalgadel selle suhtes ja facebook on salvavaid vaidlusi täis, millest muidugi olen ka ise osa võtnud. Alles tänagi. ;)

Muutub ka see, et püüan prioriteediks seada kauni pildi ja tulev leht on pigem stilistika- ja fotograafia alatooniga. Õppida ja katsetada on meeletult!

Kuna aga praegu on veel mitu retsepti, mis on täitsa maised ja loomsed - sisaldavad nii kala, muna kui piima - ja mida ma olen planeerinud ning inimestele välja lubanud, et panen need kokku, siis loomulikult teen ma seda rõõmuga. Et siis i'le täpp ikka peale saaks. :) Või mis iganes... :D


Valio uute Viola sulajuustudega on vast paljud juba tuttavad. Minule sai ka osaks võimalus neid katsetada. Tegu on tõesti mõnusalt kreemjate kvaliteetsete toodetega. Sulajuustu on soojadest roogadest parim kasutada igasugustes kastmetes ja püreedes, samuti ka muide magusates kookides. Seekordne retsept on aga valge kala lisandiks. Kala on veel omakorda küpsetatud Cheddar- juustu katte all.

Cheddar- juustuga kala peedi-sulajuustu kastmes, lisandiks läätsed


4 portsjonit


KALA LÄÄTSEDEGA:
400g head valget kalafileed (tursk, tilaapia või pidupäeva puhul näiteks koha)
100 g Valio Atleet Cheddar riivjuustu
kalamaitseainet või soovikohaseid värskeid ürte
250 g keedetud või aurutatud või konservist nõrutatud läätsi
Rohelist sibulat

PEEDI-JUUSTU KASTE:
2 väikest sibulat
1 suur küüslauguküüs
extra virgin rapsi- või oliiviõli
4 dl täispiima
3 keedetud või aurutatud peeti
200 g Valio Viola klassikalist sulajuustu
tšillihelbeid
soolahelbeid 

Säti ahi 225 kraadi juurde. Imestad, et miks õrna kala puhul nii palju? Aga sest nimelt me küpsetame kala kuumas ahjus väga lühidalt. :) Aseta kalafileed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, pudista peale soovitud ürdid või kuivatatud kalamaitseaine, samuti veidi soola ning nirista õli. 

Kuni ahi soojeneb, valmista kaste. Kuumuta piim kastrulis keemiseni, lisa sool ja maitse järgi veidi tšillit, lisa ka peedid ning sulajuust kuuma piima sisse. Hoia soojas. Väikesel pannil samas õlis, mida piserdasid kalale, hauta tükeldatud sibulad ja viilutatud küüslauk kuldseks. Pane piim, peedid, sibul ja küüslauk blenderisse ja püreesta põhjalikult. Kontrolli maitset ja vajadusel korrigeeri soolaga. Vala tagasi kastrulisse ja hoia soojas (näiteks minimaalsel režiimil pliidiplaadil).

Küpseta kalu esialgu ahju keskel 10 min, siis riputa fileedele juust ja küpseta võimalusel grillrežiimil kõrgeimal ahjusiinil veel 5 min. Kui grillrežiim puudub, siis tõsta plaat lihtsalt kõrgeimale siinile. Juust ei pea pruunistuma, sest siis on juba oht kala üle küpsetada. Samas kui juust varem peale panna, ei pruugi jälle kala korralikult läbi küpseda.

Soojenda läätsed pannil väheses õlis või auruta sõelal kuumaks. Haki roheline sibul viltuselt piklikeks tükkideks. Serveeri kalafileed läätsedel ning kõrvale pane peedi-juustukaste näiteks eraldi kannukese või kausiga. Puista kõik üle rohelise sibulaga.





Kommentaare ei ole: