esmaspäev, 4. aprill 2016

Kohupiima smoothie ja Ayurveda vol 1

Kevad on käes, hing on kergem ja usun, et pea kõigil on vaikselt tekkinud inimesele tegelikult loomuomane soov talvest kevadele üleminekul   ka keha mõnusalt kergete asjadega poputada. Aastaaegadest räägib palju ka Ayurveda. Kavatsen sellest edaspidi ka põhjalikumalt kirjutada, praegu aga lühidalt väike sissejuhatus... Et tekiks huvi järgnevate postituste vastu, eks ole... Ayurveda on iidne India ravi- ja elustiilisüsteem, mis on mind juba aastaid vähem või rohkem mõjutanud. Rahulikumatel aegadel järgin antud õpetust juba instinktiivselt, sellele nii palju tähelepanu pööramata, kuid heitlikud ning stressirohked perioodid eeldavad enda elustiili, keha ja enesetunde jälgimist rohkem. Ayurveda'ni leidsin tee tänu üle maailma tuntud alternatiivsele vaimse ja füüsilise tervise gurule Deepak Choprale, kelle poolt edasiantav tarkus ja kelle enda tervisekeskus põhinevad nimelt sellele geniaalsele süsteemile. Deepak Chopra on toonud traditsioonilise Ayurveda kaasaega, hakates seda seostama revolutsioonilise kvantfüüsika ja selle avastustega inimkeha, -hinge ning universumi kohta, samuti meditatsiooni ja muude praegusesse hetkesse tagasitulemise tehnikatega, milleta ilmselt inimkonna tulevik oleks üsna tume.

Nii aga mina siin justkui kirjutan ju toidublogi. Mis see idamaine alternatiivne tervishoiusüsteem siis siia puutub? Aga nagu ka Lääne meditsiinis ju üha enam rõhutatakse - tervise üks olulisemaid alustalasid on toitumine, nii teadis Ayurveda seda lihtsat tõde juba aegadest ammustest. Lähenemisviis aga toitumisele ja oma tervise eest hoolitsemisele tervikuna on lihtsalt vähe teistsugune. Ja mulle juhtub see kontseptsioon jube hästi sobivat - tundub kuidagi loogiline ja õige. Oh ei - loomulikult ei järgi ma seda pidevalt, aga teadlik üritan olla siiski. Ja kui ka isegi ei muud,  siis vähemalt kõrvalt vaadelda, kuidas mu keha ja vaim erinevate stiimulite, sündmuste, stresside ja naudingute peale reageerivad. See kõik käib ka toidu kohta. Võtmesõnaks siinkohal on elamine kooskõlas loodusega ning omaenda kehatüübiga, mida kindlaks teha on harilikult üsna lihtne.

Ayurveda kohaselt jaguneb kõik viimseni siin päikese all (inimtüüpidest kuni aastaaegadeni välja) kolme dosha vahel - doshad on kui kolm sammast, millele on ehitatud elu ning mõjutavad oma omadustega kõike nii elus kui eluta looduses. Mis need doshad siis on? Kõik kolm doshat: vata, pitta ja kappa on teatud kindlate omaduste kogumid, millega saab iseloomustada kolme põhilist inimtüüpi, ilma, aastaaega, vanust, elukeskkonda ning üksipulgi kõiki elundeid ning asukohti inimkehas. Sellega lähebki asi juba põnevamaks ja seetõttu olen kaval ja jätkan mõnes tulevases postituses.

Ayurveda ei põlga kohe kaugeltki mitte ära naturaalseid piimatooteid, nagu ju tänapäeva moedieetides on väga trendikas teha. Vastupidi - piim on üks väärtuslikumaid toiduaineid. Ja ka mina olen endiselt pigem seda meelt. Ainult et piire tuleb tunnetada ja mõõdukus on kõige alus.

Nüüd aga see imemõnus sametine smoothie, mis valminud peamiselt mahetoorainest, millest superstaarina paistab silma taas Loodusvägi naturaalne mustasõstra mahl. Selle tugev hapukasmagus maitse sobib täiendama paljusid magustoite, mis muidu võib-olla vängeks jääksid. Sellega saab isegi suurepäraselt tordi biskviitpõhju immutada (nagu ka teiste Loodusväe toormahladega) - ja tulemus saab värskendav ning uudne. Tegin seda alles hiljuti - immutasin lihtsa kohupiimatäidisega tordi põhju ja maitse oli midagi hoopis enamat kui tavaline magus biskviit. Ning extra virgin kookosõli annab pehmust ning rammusust (tervislikku rammusust loomulikult!)


Mahe kohupiimasmuuti



4 portsjonit



265 g (1 karp) Pajumäe talu mahedat sidruni-kohupiimakreemi
200 ml Loodusvägi mustasõstra mahla või omaenda kodust marjamahla
200 ml piima
200 ml mandlilaaste + 4 näpuotsatäit kaunistuseks
1 spl mett
1 kuhjaga spl pehmet extra virgin kookosrasva või 2 spl vedelal kujul
1 tl vaniljepulbrit või naturaalset vedelat vaniljet


Vajadusel võta kookosõli mitu tundi enne smuuti valmistamist toatemperatuurile pehmenema või kui selleks enam aega ei jätku, sulata pliidil. Blenderda hoolikalt kõik koostisained, vala klaasidesse, kaunista mandlilaastudega ja naudi. Smuutit võib edukalt külmkapis säilitada, kuid tuleb arvestada, et siis hiljem külmast võttes on ta paksenenud pigem lusikaga söödavaks magustoiduks. Mis aga on ka äärmiselt nauditav!




4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kui palju peaks kookosrasva panema?

Helena-Laura ütles ...

Oh jeerum, vabandust, hiline aeg :)... vähemalt 1 spl kuhjaga! (Või kui on vedelal kujul, siis vähemalt 2) Lisan kohe retsepti juurde ka.

Fotostuudio Tallinnas ütles ...

Väga ahvatlev, hea töö!

Helena-Laura ütles ...

Aitäh :)