laupäev, 21. november 2015

Kooskokkamine Vol2

Jätkasime möödunud pühapäeval üritustesarja, mida alustasime oktoobris. Esimese postituse selle kohta leiab siit: http://sokolaadimaa.blogspot.com.ee/2015/10/tere-hilisohtust-meie-pere-uks-osa-ehk.html.  Saame nimelt naisperega kokku ja üheskoos valmistame roogasid. Igaühel on üks käik ette nähtud, millele siis ise otsida retsept ja see ka ellu viia. Teineteist võib loomulikult ka aidata. :)

Eelmisel ehk esimesel korral sain mina loosi tahtel eelroa ning nüüd hakkasime siis nö.kellaringis minema - seega sel korral jäi minu teha pearoog. Age valmistas hõrgu eelroa ja Berit maitsva koogi. 

Eelroaks oli avokaado-munasalat mustal leival koos väikese peekoniga. Autoriks Tuuli Mathiesen ja retsepti leiab siit: http://toidutare.ee/argitoidud/1B35B/#Avokaado-munasalat mustal leival koos väikese peekoniga.



Pearoaks valmistasin mina ahjus hautatud küüliku veinikastmes. Ning retsept on alljärgnev.

Veinis hautatud küülik ahjuköögiviljadega


1 terve küülik
3 dl valget veini
3 dl kanapuljongit
1/2 purki kivideta oliive
2 tl kuivatatud rosmariini
mõned oksad värsket punet
1 dl oliiviõli
soola, pipart
1 dl kohvikoort

Köögivilju: näiteks kartulit, porgandit, kaalikat
Päevalilleõli
Soola

Eelsoojenda ahi 180 kraadini. Tükelda küülik 7-ks tükiks. Eemalda mõlemad koivaosad ja kereosa raiu 3-ks tükiks. Määri tükid oliiviõli, soola ja pipra ning kuivatatud rosmariiniga sisse. Aseta tükid sobiva suurusega ahjunõusse ja vala nende ümber vein ning puljong. Viska vedelikku ka puneoksakesed ja oliivid. Kohvikoort läheb hiljem vaja.

Kata vorm fooliumiga ja pane küülik ahju. Valmista ette köögiviljad: koori, tükelda, määri sisse õli ning soolaga ja pane eraldi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lükka ka köögiviljad ahju.

Küpseta küülikut ahjus esialgu fooliumi all tund aega. Poole peal kergita fooliumit ja keera lihatükke veinis, et kõik küljed saaksid võrdselt veinis haududa. Vein teeb liha mõnusalt pehmeks ja annab ka head maitset. Kui tund on möödas, võta foolium ära ja küpseta veel vähemalt 45 min kuni 1 tund, et pind kenasti pruunistuks.

Tõsta kulbiga veinileent väiksesse kastmepotti ja keeda pliidil koos kohvikoorega läbi. Siis saad mahedamaitselise (mitte liiga hapu) leeme toidu kõrvale. Serveeri küülik köögiviljade, oliivide ja kastmega, juurde paku sama marki veini, milles valmistasid hautise.



Magustoiduks oli üks põnev tort, millele tänu biskviidi puhul või asemel päevalilleõli kasutamine andis mõnusa tugeva pähklimaitse juurde. Retsepti leiab siit: http://lihtsadretseptid.ee/retseptid/nimetu-tort/. Berit muutis seda niipalju, et pani kirsse ka tordi täidise sisse.









Kommentaare ei ole: